Japán tavaly elutasította a menedékkérelmek 99 százalékát

Két év alatt 17 menekültet fogadtak be

MH/MTI – 2016.01.23. 08:17 –

Japán tavaly mindössze 27 menedékkérőt fogadott be, elutasította a kérelmek 99 százalékát, a jogvédők emiatt felszólították a tokiói kormányt, hogy legyen befogadóbb a menekültekkel szemben.

A szigetországban 2015-ben 7586 menedékkérelmet nyújtottak be, ilyen magas számú kérelemre korábban nem volt példa - közölte az igazságügyi minisztérium. A feltűnő azonban az elutasítás nagy aránya - jegyezte meg az AFP hírügynökség. 

A minisztérium hangsúlyozta, hogy így is nagy arányban nőtt a befogadottak aránya az előző évekhez képest, mert 2013-ban hat, 2014-ben pedig 11 menedékkérelmet bíráltak el pozitívan.

Azok között, akiknek tavaly menedékstátust adott Japán, hat afgán, és három-három szíriai, etióp és Srí Lanka-i van az AFP tudósítása szerint, amely a többi befogadott állampolgárságáról nem szól. Japán mindig vonakodott attól, hogy menekülteket fogadjon be homogén társadalmába.  A japán menekültügyi szervezet szerint az országnak sokkal több menekültet kellene befogadnia.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága  (UNHCR) összehasonlításképpen megjegyezte, hogy míg Törökországban 1,8 millió menekült státusú ember él, Japánban mindössze 2419.