„Az a legjobb migráns, aki nem jön”

Orbán Viktor: A 2017-es költségvetésben prioritás lesz a családok támogatása

Pindroch Tamás – 2016.01.23. 05:14 –

A terrorvészhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosításról és a román határszakaszon felállítandó határzár előkészületeiről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.

orban„Magyarország Európa egyik legszabadabb országa” (Fotó: MTI/Máthá Zoltán)
Azt szeretnénk, hogy Magyarország is rendelkezzen azokkal a lehetőségekkel a terror elleni fellépésben, amikkel a legtöbb nyugat-európai ország – ezzel indokolta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió 180 perc című műsorában a terrorvészhelyzet alaptörvénybe iktatásáról szóló javaslatukat. Vannak a kormánynak olyan erőforrásai – így a honvédség –, amelyet be lehetne vetni a terror ellen, de ezt a mostani törvények nem teszik lehetővé – közölte a kormányfő. Az ellenzéktől azt kérte, támogassa a nyugat-európai példa átvételét. Arról, hogy az ellenzék szerint az alkotmánymódosítással statáriális jogok kerülnek a kormány kezébe, azt mondta, ez is azt igazolja, hogy a magyar politika a túlzások művészete, semmilyen ténybeli alapja nincs e kritikának. Amikor nem a baloldal kormányoz, akkor rögtön azt állítják, hogy nincs is demokrácia – jegyezte meg Orbán. Ha ezeknek az állításoknak csak a töredéke igaz lenne, „szügyig állnánk az önkényben, miközben Magyarország a valóságban Európa egyik legszabadabb országa”.

Az utóbbi időszak legfontosabb hírének tartja az osztrákok döntését, miszerint felső határt szabtak a bevándorlószámnak. Mint mondta, hazánk álláspontja még mindig eltér az osztrákok döntésétől, szerintünk a legjobb migráns az, aki nem jön. Ausztria most ebbe az irányba tett döntő lépést. „A migránsútvonal most oda terelődik, ahová akar, de az biztos, hogy Magyarországon nem megy keresztül” – jelentette ki. A román határszakasz egyes részeinél megtörténtek az előkészületek, a kerítést a magyar börtönökben állítják elő, már exportálni is tudtunk Macedóniának, Bulgáriának és Szlovéniának. Leszögezte, a határvédelem nemzeti hatáskör, ha ezt a munkát a tagországok nem végzik el, felesleges európai megoldásról beszélni. Brüsszelizmusnak nevezte, hogy Brüsszel olyan hatásköröket – most a határvédelmet – akar elvenni a nemzetállamoktól, amelyeket nem tud ellátni, és ezzel gyengíti is az uniót. Minden kérdést ott kell megoldani, ahol keletkezik, nem ideo­lógiák, doktrínák, hanem döntések szükségesek, ez hiányzik Európából – hangsúlyozta a kormányfő.

A lengyel kormány nem tett olyat, ami miatt az uniónak kritizálnia kellene – hangsúlyozta a miniszterelnök. Arról van szó, hogy a brüsszeli bürokratákból pavlovi negatív reflexet vált ki, irritálja, ha erős nemzetállamok léteznek, és azok egyenesen beszélnek – mondta Orbán. Hozzáfűzte, Közép-Európa semmiben nem marad el a demokrácia terén a Nyugattól, erre példaként a kölni események köz- és kereskedelmi médiabeli, napokig tartó elhallgatását hozta fel. Egy ilyen elhallgatás után ő nem sokáig maradhatott volna hivatalban – jegyezte meg.

Kitért arra is, már dolgoznak a 2017-es költségvetésen, és abban a családok támogatása lesz az elsődleges. El akarják érni, hogy ne csak a gazdasági összteljesítmény arányában csökkenjen az államadósság, hanem ténylegesen is. A családok otthonteremtési kedvezménye a gazdasági növekedést is segíteni fogja – tette hozzá.

Ha a gazdasági reformokkal és az illegális bevándorlás veszélyeinek elhárításával megbirkózott a kormány, akkor csak megoldunk néhány buszjáratot – fogalmazott a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy az állam átveszi az agglomerációs közlekedés üzemeltetését a fővárostól.