Az árral szemben úszik Merkel

Törökország az ígértnél „lényegesen nagyobb” anyagi támogatatást akar

Tóth Loretta – 2016.01.23. 04:50 –

Miközben a német lakosság 79 százaléka váltást sürget a menekültpolitikában, Angela Merkel kancellár a török kormányfővel folytatott pénteki tárgyalásai után kijelentette: továbbra sem kíván változtatni menekültpolitikai irányvonalán. Az „összeurópai” megoldás azonban egyre távolabb kerül, a bajorok már Schengenen kívül akarnák látni Görögországot.

MerkelAhmet Davutoglu és Angela Merkel Berlinben. Törökország jól járhat kulcsfontosságú szerepe miatt (Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch)
A menekültválság sikeres kezeléséhez egyoldalú lépések helyett „összeurópai” megoldás szükséges - hangoztatta ismét a német kancellár pénteken Berlinben, a német–török kormánykonzultációt követően. Angela Merkel a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, nem kíván változtatni menekültpolitikai irányvonalán, majd hozzátette: ragaszkodik az EU-ban elhatározott intézkedések végrehajtásához, így egyebek között az uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) kiépítéséhez, és „nagyon erősen odafigyel” majd, hogy haladás történjék ezekben a késésben lévő ügyekben.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem segíti a válság megoldását, ha „minden ország csak saját magáért” küzd, és egyoldalú lépéseket tesz. Mint mondta, „nagyon mély meggyőződéssel” vallja, hogy a válságot kiváltó okokkal kell foglalkozni, és valamennyi uniós tagország érdekében meg kell óvni a belső határőrizet nélküli schengeni övezet egységét.

Elmondta, Törökország vállalta, hogy mindent megtesz a menekülthullám csillapításáért, ehhez pedig megkapja az Európai Unió pénzügyi támogatását.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hangsúlyozta: „Angela Merkel és Németország nincs egyedül”, Törökország a német és az uniós partnerekkel „kéz a kézben” törekszik a válság rendezésére. Davutoglu pár órával a kancellárral való találkozója előtt Davosban ugyanakkor úgy nyilatkozott: az Európai Uniónak a korábban ígért hárommilliárd eurós támogatásnál lényegesen nagyobb pénzügyi segítséget kellene juttatnia Törökországnak a migránsválság megoldására.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint a német lakosság 79 százaléka váltást sürget a menekültpolitikában, Angela Merkel kancellár irányvonalát pedig csupán 15 százalék támogatja. A pénteken közzétett adatok szerint a Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség szavazói a lakosság egészét jellemző mértéknél is nagyobb arányban sürgetnek irányváltást, kilencven százalékuk véli úgy, hogy a kancellárnak változtatnia kell a menekültpolitikában. Ugyanakkor a CDU/CSU-szavazók 67 százaléka úgy véli, hogy továbbra is Angela Merkel a megfelelő személy a kancellári tisztségben.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Spiegel Online német hírportálnak úgy nyilatkozott: az osztrák kormány nem egyeztetett szorosan a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásáról hozott döntésről. „Egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt, amikor meghallottam, hogy ezt a döntést velünk nem egyeztették szorosan”, hiszen Angela Merkel kancellár azért is fáradozott az utóbbi hónapokban, hogy szorossá váljék a német–osztrák együttműködés a menekültválságban - jelentette ki Wolfgang Schäuble.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban megjelent interjúban elmondta: Ausztria kényszerűségből elhatározott menekültügyi intézkedései elősegíthetik a válság közös európai megoldását.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter egy bulgáriai állami rádióban elmondta, a menekültválság miatt elképzelhető Görögország kizárása a schengeni övezetből. Közölte, ha Athén továbbra sem teljesíti kötelezettségeit a külső határok hatékonyabb védelmében, úgy rákényszerülhetnek egy ilyen lépésre.


Röviden. „Őrizet nélkül nem a határmentes övezet hal meg, hanem Európa”

- „Európa nem tudja befogadni a menekülteket a háború sújtotta Szíriából és Irakból, a migrációs válság vészhelyzetbe sodorta az Európai Uniót” - mondta a francia miniszterelnök pénteken. Manuel Valls, amikor újságírók a Schengen összeomlásáról kérdezték, elmondta: „Nem a schengeni övezet hal meg, hanem Európa.

- Az Európai Bizottság a 2014–2020-as időszakban 93 millió euróval támogatja Magyarországot, így az többek között bővítheti a befogadólétesítményeit - írták közleményükben.

- Magát Európát kérdőjelezné meg a schengeni övezetben való mozgásszabadság felfüggesztése - jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök Hozzátette: Schengen felfüggesztésével nem lehet megállítani a terroristákat, hiszen „a terroristák közül néhányan a mi városainkban születtek".

- Többtucatnyi migránssal a fedélzetén elsüllyedt két hajó pénteken Görögország partjainál, a balesetekben legkevesebb negyvenegyen meghaltak, köztük tizenhét gyerek - közölte a görög parti őrség.