Független Palesztinát szorgalmaz Peking

Erőszakkal lakoltatták ki a muszlimok házait elfoglaló zsidó telepeseket

Tóth Loretta – 2016.01.23. 04:48 –

Nyíltan kiállt a kínai elnök egy olyan palesztin állam mellett, amelynek a fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Hszi Csin-ping az Arab Liga kairói tanácskozásán bejelentette: 7,6 milliárd dollárral járul hozzá egy napenergia-projekthez, a palesztinok jólétének elősegítése céljából.

7oHszi Csin-ping kínai és Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök (Fotó: Reuters)
Nemcsak jelentős anyagi támogatással a zsebében érkezett az egyiptomi fővárosba Hszi Csin-ping kínai államfő, hanem az arab országokat leginkább egységes álláspontra sarkalló izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is állást foglalt az Arab Liga testülete előtt – tájékoztatott a Haaretz izraeli lap. A kínai elnök ugyanis nyíltan kijelentette, hogy támogatja egy, az 1976-os határok mentén létrejövő független palesztin állam létrehozását, amelynek a fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, a jövőben sem szabad marginalizálni a palesztin kérdést. Bejelentette továbbá, hogy Peking ötvenmillió jüant, azaz mintegy 7,6 milliárd dollárnyi támogatást ad egy napenergia-projekthez, amely a palesztinok jólétének elősegítését szolgálná.

Jeruzsálem „sorsa” az izraeli–palesztin békefolyamat egyik legfőbb kulcskérdése, hiszen mindkét fél saját fővárosának akarja a történelmi várost. Az ENSZ Kelet-Jeruzsálemet megszállt területként tartja számon, ugyanakkor a nemzetközi közösséggel egyhangúlag azt reméli, hogy a jövőben, egy izraeli–palesztin békemegállapodás esetén Jeruzsálem lehetne a fővárosa mindkét államnak.

Hszi Csin-ping – aki első alkalommal szólalt fel az Arab Liga kairói székhelyén – hangsúlyozta: a palesztinok jogos érdekeinek fenntartása az Arab Liga és a nemzetközi közösség felelőssége. Hozzátette: ahhoz, hogy pontot tehessünk a konfliktus végére, szorgalmazni kell, hogy mielőbb létrejöjjön a békemegállapodás Izrael és a palesztinok között.

A megbékélésnek azonban egyelőre semmi nyoma, ezt bizonyítja az az incidens is, amely a palesztinok és a zsidó telepesek között tört ki Hebronban csütörtök délután, mert a telepesek újabb épületeket foglaltak el a palesztin város szívében. A telepesek feszítővasakkal behatoltak két, állításuk szerint néhány napja palesztinoktól titokban megvásárolt épületbe a város szívében, a zsidók és muszlimok által egyaránt szent helynek tekintett Pátriárkák Sírja közelében. A közszolgálati rádió jelentése szerint mintegy húsz lakás és négy üzlethelyiség tulajdonjogát szerezték meg, amit ügyvédeik a közigazgatási hatóságok kiérkező képviselői előtt iratokkal próbáltak igazolni.

A katonai rádió pénteki információi szerint az izraeli biztonsági erők – Móse Jaalon védelmi miniszter utasítására – erőszakkal kilakoltatták a palesztinok házait elfoglaló mintegy nyolcvan telepest.