Putyin és Trump Soros György célkeresztjében

Kristály Lehel – 2016.01.23. 04:42 –

Kiosztotta a fél világot a davosi Világgazdasági Fórumon Soros György. A magyar származású multimilliárdos ezúttal Donald Trumpot, az Európai Uniót és Vlagyimir Putyint vette célba. Angela Merkellel szemben inkább elnézőnek bizonyult.

Soros György szerint az amerikai republikánus párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump ingatlanmágnásnak esélye sincs arra, hogy elnökké válasszák. A magyar származású amerikai pénzügyi szakember a svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon azt mondta: félelemkeltésével Trump az Iszlám Államnak tesz szívességet. Soros úgy véli, Trump népszerűsége ahhoz fog vezetni, hogy a demokraták jelöltje – aki szerinte Hillary Clinton lesz – földcsuszamlásszerű győzelmet arat. Clinton már a választásra kampányol, míg a republikánusok az előválasztással küzdenek – jelentette ki.

Soros az Európai Uniót is bírálta, amely szerinte szétesik. Úgy vélte, „az európai menekültügyi politika körül pánik alakult ki, és túlléptünk egy fordulóponton, ahol a beáramlás már gátolja, hogy az országok asszimilálni vagy integrálni tudják a menekülteket”.

A milliárdos Vlagyimir Putyin orosz elnököt is ostorozta, majd elmondta: szerinte Angela Merkelt érzékenyen érintette a migránsválság. A német kancellár ugyanis meg akarta állítani a káoszt, és ezzel politikai tőkéjét kockáztatta, mert a Németország megnyitására irányuló gesztus nem volt megfelelően előkészítve.

Soros szerdán a német Wirtschaft­swoche című magazinban Orbán Viktort is bírálta, akiről úgy vélekedett, hogy kihasználja nacionalizmust annak érdekében, hogy állandósítsa hatalmát. Úgy fogalmazott: bár Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és Orbán Viktor igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek nagyon hasonlítanak egymáshoz. „Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az első és a második világháború között Horthy Magyarországát és Pilsudski marsall Lengyelországát jellemezte” – vélte. Megjegyezte, hogy Kaczynski nem olyan intelligens, mint Orbán, azonban ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette. Szerinte mindkét vezetőt nehéz lesz leváltani.