Az új bérszámfejtésről tárgyalt a kincstár a szakszervezettel

Cél, hogy minél átláthatóbb legyen a szisztéma

Hunyor Erna – 2016.01.23. 04:33 –

Egyeztetett tegnap a Magyar Államkincstár elnöke a Munkástanácsok vezetőivel a költségvetési intézményeknél, szerveknél alkalmazott új bérszámfejtési rendszerről. Megállapodtak abban, az érdekképviseleti vezetők ismertetik a szakszervezeti tagokkal az új rendszer lényegét, felmérik a panaszokat.

A kincstár a költségvetési szervek körében egy korábbi, 13 évig működő rendszert cserélt le, és mint minden új rendszer bevezetése során kisebb-nagyobb gondok adódhatnak – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke a megbeszélés után tartott tájékoztatón. Kiemelte: miközben a kincstár csaknem kilencszázezer költségvetési körben dolgozó alkalmazott bérszámfejtését végzi el, az új rendszerre való átállás során eddig mindössze 238 panaszt jelentettek be az interneten keresztül a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail-címre.

Dancsó József elmondta: az államkincstár országszerte 13 ezer különböző költségvetési intézménynek végez szolgáltatásokat, így például egyebek mellett bérszámfejtést is. Hangsúlyozta: a cél az, hogy minél átláthatóbb legyen a bérszámfejtési szisztéma, amely nagyban közelített a versenyszféra cégeinél alkalmazott bérszámfejtési rendszerekhez.

A rendszer egyik legnagyobb szakmai újítása – tudósított a távirati iroda –, a tárgyidőszaki számfejtésre történő átállás, mely szerint a kincstár a hónap utolsó munkanapján végzi a számfejtést és állítja elő az utalási állományokat. A munkabér indítását, mint ahogyan eddig is, az intézmények végzik saját banki számlájukról, ha megfelelő fedezet áll rendelkezésükre – fűzte hozzá. Az érintetteknek valamennyi intézményben az adott hónap ötödik napjáig, a közalkalmazottaknak és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap tizedik napjáig kell megkapniuk a munkabérüket.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke rámutatott: világossá vált, hogyan működik a rendszer, ennek alapján tájékoztatják majd a szakszervezeti tagokat. Fontos, hogy a bérjegyzékek áttekinthetők legyenek, azokat közérthetően kapják kézhez a dolgozók.