Magyarország lehet a legnagyobb nyertes

Ha tartósan alacsony szinten ragad be az olaj ára, akkor új gazdasági helyzet alakulhat ki a kelet-közép-európai térségben

Szajlai Csaba – 2016.01.23. 04:28 –

Az OPEC rendkívüli ülésének összehívását javasolta a kőolaj árának csökkenése miatt Venezuela. Fehéroroszország 10,4 százalékkal emeli az országon át vezető Barátság olajvezeték tranzitdíját. Szakértők szerint új gazdasági helyzetet teremthet a kelet-európai régióban a zuhanó olajár.

olajMár olyan alacsony a nyersolaj ára, hogy valamennyi olajtermelő megsínyli (Fotó: MH)
Venezuela, amelynek gazdasága gondokkal küszködik a kőolaj árának csökkenése miatt, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) rendkívüli ülésének összehívását javasolta. Eulogio del Pino venezuelai olajügyi miniszter szerint az OPEC rendkívüli ülésére meg kell hívni a szervezeten kívüli olajtermelő országokat is – számolt be a távirati iroda. A miniszter közölte, már olyan alacsony a nyersolaj ára, hogy valamennyi olajtermelő megsínyli: csökkenteni kell az ágazatban a beruházásokat, és tömegével elbocsátani a munkavállalókat. Eulogio del Pino azt mondta, hogy bár jelenleg 2003 óta legalacsonyabb szinten áll a nyersolaj ára, Venezuela még így sem veszít az olajtermelésen, mivel hordónkénti termelési költsége 13 dollár. (Tegnap az olajár valamivel harminc dollár fölött állt – a szerk.) Az alacsony olajár miatt kialakult helyzetre jellemző, hogy a világ vezető olajipari szolgáltatója, a Schlumberger veszteségről és forgalomcsökkenésről számolt be a tavalyi utolsó három hónap alapján. A cég azt az időszakot 1,02 milliárd dollár adózás utáni veszteséggel zárta, forgalma 39 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Februártól Fehéroroszország 10,4 százalékkal emeli az országon át vezető Barátság olajvezeték tranzitdíját. Az olajvezeték két, északi és déli ágának együttes szállítókapacitása évi hetvenmillió tonna. Déli szakasza elsősorban a Mol Nyrt. magyarországi és szlovákiai finomítóiba, valamint Csehországba szállít orosz kőolajat, az északi szakasz pedig Németország felé.

Ukrajna 85 milliárd hrivnyára (3,5 milliárd dollárra) büntette meg az orosz Gazpromot. Az ukrán versenyjogi bizottság vezetőjének pénteki Facebook-bejegyzése szerint a Gazprom visszaélt az ukrán tranzitpiaci monopolhelyzetével. Egyébként az összeg kísértetiesen azonos azzal a 3,5 milliárd dollárral, aminek visszafizetésére Kijev moratóriumot hirdetett Oroszországgal szemben tavaly.

Az Erste Bank és a JP Morgan elemzői úgy tartják, új helyzetet teremthet az egész kelet-közép-európai régióban a zuhanó olajár, ha tartósan harminc dollár környékén marad az árfolyam. Miután Magyarország, Románia, Lengyelország és Csehország mind importőrök a nyersanyag, árupiaci termékek terén, ezért elsősorban nekik kedvez a mostani olajáresés.

Két pozitív hatás érvényesül:
- A régiós háztartások pénztárcájában több elkölthető jövedelem marad.
- A kelet-európai gazdaságok legnagyobb kereskedelmi partnerei energiaimportőrök, így nagyobb kereslet jelentkezhet a térség termékei iránt.