Több tízezren szavalták együtt a Himnuszt

Hoppál Péter: köszönet mindenkinek, aki a közösségeket erősíti

MH-összeállítás – 2016.01.23. 03:57 –

Budapesten többek között a Magyar Kultúra Lovagja címek átadásával és a Cseh Tamás Program nyertes zenekaraival ünnepelték a magyar kultúra napját tegnap, s országszerte több tízezren szavalták közösen a Himnuszt és a Nemzeti dalt. A Hagyományok Háza az ünnepnapon közölte: honlapján elérhetővé tette a 2013-ban elhunyt Halmos Béla népzenekutató hagyatékát.

DoncsevCseh Tamás hiteles példa – mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a 2009-ben elhunyt legendás zenészről elnevezett, a könnyűzenét támogató program ünnepségén (Fotó: Nagy Balázs)
A budapesti Stefánia Palotában tegnap átadta a Magyar Kultúra Lovagja címeket a kultúra különböző területein dolgozók számára a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület. A rendezvényen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a gála védnöke azt mondta, nagy szükség van a civilekre a kultúrában. Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: a gála megmutatja azt, hogyan ünnepelheti meg egy nemzet a kultúráját, saját nemzetiségeit és kisebbsé­geit a szomszédos és távoli országok képviselőinek bevonásával.

Mint arról beszámoltunk, a Kárpát-medencében mindenhol zajlottak programok – az Együtt szaval a nemzet című kezdeményezésnek köszönhetően pedig több tízezren mondták el közösen a Himnuszt és a Nemzeti dalt, a szarvasi központban Jordán Tamás színész, rendező, színházigazgató vezényelte a szavalást, interneten keresztül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is csatlakoztak.

A magyar kultúra napja és Cseh Tamás születésnapja egybeesik, január 22-én mindkettőt ünnepeljük: a két éve indult Cseh Tamás Program névadója hiteles, önazonos, autonóm és őszinte példa a fiataloknak – mondta a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Doncsev András tegnap, a magyar kultúra napján tartott ünnepségen, a Budapest Music Centerben a 2009-ben elhunyt zenészre emlékezve. Szólt arról, hogy az alap könnyűzenét támogató Cseh Tamás Programjának második évadjára már kétszer annyi előadó jelentkezett. Az ünnepségen a program által segített zenekarok is felléptek, délután pedig az egykori Bosch Klub homlokzatán elhelyezett emléktáblát avatták fel. Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője az ünnepségen azt hangsúlyozta: az idén a tavalyi összeg duplája, egymilliárd forint áll rendelkezésre a fiatal előadók és a vidéki klubok támogatására. Az eseményen beszédet tartott Török Ádám, a Mini alapítója és Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese is. Doncsev András arról is beszámolt, hogy hamarosan elindul a nép- és világzenét segítő, tavaly év végén meghirdetett Halmos Béla Program. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Hagyományok Háza tegnap közölte: a honlapján elérhetővé vált a 2013-ben elhunyt Halmos Béla hagyatéka, amely több ezer tételből áll, köztük fotókkal, hang- és videóanyagokkal.

A külföldi Balassi Intézetek közül Isztambulban Mácsai Pál és Bereményi Géza Azt meséld el, Pista! című művének török nyelvű kiadásával és közönségtalálkozóval ünnepeltek, Párizsban a magyarul tanuló diákoknak szépkiejtési versenyt rendeztek, Pekingben Petőfi és Weöres megzenésített versei voltak hallhatók, Prágában a Zeneakadémia mutatkozott be, Bécsben pedig Cseh Tamás dalai Novák János és Márta István tolmácsolásában szólaltak meg.