Eloltották a tüzet a Mol egyik olefinüzemében

Nem került határértéket meghaladó mennyiségű veszélyes anyag a levegőbe

MH-összeállítás – 2016.01.23. 03:54 –

Eloltották tegnap hajnalban a Mol tiszaújvárosi üzemében az egyik ipari kemence környékén az előző éjszaka keletkezett tüzet.

A cég azt közölte, a lángok valószínűleg műszaki hiba miatt csaptak fel a Mol Petrolkémia ipartelepén, az egyik olefinüzem újraindítása közben.

A tüzet a katasztrófavédelem szakemberei és a helyi tűzoltóság bevonásával lokalizálták, az érintett egységet kiszakaszolták, és megszüntették az éghető anyag utánpótlását.

Az üzemzavar közben senki nem sérült meg, a tűz nyomán környezetvédelmi intézkedésre nem volt szükség, egészségre veszélyes anyag nem került a levegőbe a határértéket meghaladó mennyiségben. Az érintett rendszerben jelen levő szénhidrogéneket a leállás közben úgynevezett fáklyázással – a vegyületek elégetésével – semmisítették meg – közölte a Mol.

Az Olefin–1 elnevezésű üzem tizenegy kemencéjéből két kisebb kapacitású sérült meg, ezért az üzemet néhány hétre leállították, a normál termelési szint visszaállításáig az Olefin–2 viszont zavartalanul ki tudja szolgálni alapanyaggal a termelő egységeket.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője tegnap elmondta, hogy amint sikerült eloltani a tüzet, megkezdték a kemence hűtését és az utómunkálatokat. Dojcsák Dávid hozzátette, a tűz oltását négy-négy por- és habsugárral kezdték meg a tűzoltók. A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett folytak a munkálatok, amelyekben részt vettek a tiszaújvárosi, a miskolci, a szerencsi, a mezőcsáti, a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, az érintett iparterület létesítményi tűzoltói, valamint a megyei katasztrófavédelmi mobil laboratórium emberei.

A szóvivő megerősítette, hogy a szakemberek műszerei a beavatkozáskor végzett folyamatos méréseknél nem mutattak ki egészségre ártalmas anyagot a levegőben.