Történelmi vihar csap le Amerikára

Felhalmozási láz lett úrrá az embereken a közelgő hatalmas havazás miatt

Forró Péter – 2016.01.23. 03:49 –

Kihirdették a szükségállapotot az Amerikai Egyesült Államok öt államára, Tennessee-re, Észak-Karolinára, Virginiára, Marylandre és Pennsylvaniára valamint a fővárosra, az akár hetven-nyolcvan centiméternyi havat hozó időjárás miatt. A Jónás névre keresztelt viharban legalább nyolcan meghaltak, 50 millió embert szólítottak fel, hogy maradjanak otthonukban.

A gigavihar érkezését, amely az 1922-ben tombolt téli vihar pusztításait is túlszárnyalhatja és lebéníthatja az ország keleti harmadát, eredetileg tegnapra várták. Az érintett helyszíneken több rendezvényt is elhalasztottak.

A meteorológiai szolgálat igazgatója szerint minden jel arra mutat, az ítéletidő szokatlanul erős széllökésekkel és villámlással kísért hóviharral érkezhet. A szakemberek szerint megvan az esély egy olyan hatalmas viharra, amely több mint ötvenmillió ember életére lehet hatással. A förgeteg középpontja Washington lehet, északi széle pedig várhatóan New Yorkot is eléri.

A washingtoni közlekedési hatóság tegnap azt közölte, hogy a személyzet és az utasok biztonsága érdekében a hét végére felfüggeszthetik a menetrend szerinti járatokat, de a metróállomásokat a nagyobb hóviharok idején is nyitva tartják, mivel azok óvóhelyként is szolgálhatnak a bajbajutottak számára. Washington és New York polgármestere tegnap felszólította az autósokat, hogy ne üljenek kocsiba.
A boltok polcai már teljesen kiürültek, az emberek úgy vásárolnak, mintha hónapokra kellene raktározniuk az élelmet, ami nem véletlen, mert a rádió és televíziós csatornák folyamatosan arra figyelmeztetnek, illetve biztatnak, hogy mindenki készüljön fel a viharra, és mindenből halmozzon fel készleteket. Washingtonban tegnap iskolaszünetet rendeltek el, és délben a kormányhivatalok is bezártak. Becslések szerint a vihar akár egymilliárd dollárnyi kárt is okozhat a keleti parton.