Az eredményeivel motiválná a hazai fiatalokat

Hódeszka. 5 perces interjú: Gyarmati Panka

Burkovits Ferenc – 2016.01.23. 03:34 –

gyarmati-panka2Gyarmati Panka történelmi győzelme. A magyar lány a dobogó tetejéről integet (Fotó: Msbsz.hu)

– Hogy lehet Magyarországról a világ élvonalába snowboardozni?

– Nem olyan bonyolultan. Tizenhat évesen a szüleim támogatása révén kikerültem Ausztriába, egy síiskolába, ott tanultam meg az alapokat. December óta Amerikában edzek, tehát több mint másfél hónapja itt vagyok. Bár az ünnepeket otthon töltöttem, utána siettem vissza, hogy ne maradjak el az edzésekkel. Hálás vagyok a családomnak, amely elsősorban lelkileg támogat, mert amúgy elég érzékeny lány vagyok.

– Hogyan fogadták Amerikában, hogy egy magyar megelőzte őket?

– Szerencsére mindenkivel jóban vagyok, így úgy tűnt, őszintén gratuláltak. Belül persze lehet, hogy jobban örültek volna, ha amerikai versenyző végez az élen.

– Azt nyilván ön is tudja, hogy idehaza a snowboard mint versenysport gyerekcipőben jár. Mit tud tenni Amerikából, hogy népszerűsítse a sportágat?

– Elsősorban az eredményeimmel tudok motiválni. Ahogy hallottam, sokan gratuláltak a családomnak, és ez jó dolog, mert otthon nehéz támogatót találni.

– Szocsiban nem tudott indulni az olimpián, mert a selejtezőben egy ponttal lemaradt a részvételről, de két év múlva újra téli olimpia lesz.

– Természetesen ki szeretnék jutni, és ha semmi sem jön közbe, jó eredményt akarok elérni.

– Mikor jön haza?

– Március végén, egy napra, mert utána rögtön indulok Ausztriába egy nemzetközi versenyre. Előtte pedig február közepén Dél-Koreában szintén világkupaversenyen indulok, ahol mindenki a friss győztest szeretné legyőzni.