Fejlődési pályán a főváros

Riz Levente a Mélymagyarban: Legyen újra villamos a Rákóczi úton +VIDEÓ

Kacsoh Dániel – 2016.01.22. 21:00 –

A főpolgármester és a kormány is teszi a dolgát, végre jó irányba tartanak az egyeztetések – fogalmazott az Echo Televízióban Riz Levente rákosmentei polgármester, a főváros városfejlesztési bizottságának fideszes elnöke. Szerinte hamarosan formailag is létrejöhet a megegyezés az elővárosi közlekedésről.

riz levente mélymagyar lreadJó irányba tartanak a fővárosi közlekedésről szóló egyeztetések a kormánnyal – hangsúlyozta péntek este Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke az Echo Televízió Mélymagyar című műsorban. Tarlós István közelmúltbeli bíráló nyilatkozatai kapcsán annyit mondott, a főpolgármester és a kormány egyaránt teszi a dolgát.

Tarlós azért dolgozik, hogy próbáljon minél több forrást szerezni Budapestnek, míg a kabinet természetesen jóval nagyobb körért felelős. Riz elmondása szerint egyetért Tarlóssal abban, hogy az elővárosi közlekedés biztosítása nem a fővárosi önkormányzat felelőssége. Úgy tűnik azonban, február végéig formailag is létrejön a kormánnyal való megegyezés – fogalmazott, megjegyezve, a menetdíj-kedvezmények tekintetében fontos lenne, ha az állam kompenzálná a fővárost, ez éves szinten nagyjából tízmilliárd forintot jelent, amiről „még érdemes lenne beszélni”.

Leszögezte ugyanakkor, az elmúlt években Budapest egy KGST-városból végre kezd valódi európai nagyváros lenni. Emlékeztetett, a jelenlegi vezetés 2010-ben súlyos örökséget, összesen mintegy ezermilliárdos adósságot vett át Demszkyéktől. Ez mára, jórészt kormányzati segédlettel, lényegében lenullázódott, emellett számos fontos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg, és továbbiak előkészítése van folyamatban. Kitért arra, hogy a 3-as metróvonal felújítása is kezd „célra fordulni”. Riz Levente emellett üdvözölné, ha újra lenne villamos a Rákóczi úton, amely akár a Keleti pályaudvartól a budai fonódó vonalig biztosíthatna kötött pályás összeköttetést.