Felsült az ellenzék, tízen sem mentek el a rendkívüli ülésre

Rendeletalkotás a fővárosi közgyűlés napirendjén

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.22. 05:26 –

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés tegnapi, ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése. Az ülésteremben Tarlós István főpolgármester mellett csupán kilenc ellenzéki képviselő jelent meg, s ez azért is érdekes, mert éppen az ellenzék indítványozta a vitát a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások ez évi finanszírozásáról.

tarlosTarlós István hamar megállapította a határozatképtelenséget (Fotó: Nagy Balázs)
A főpolgármester a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, összesen tízen vannak jelen. A helyszínen Horváth Csaba MSZP-s képviselő kijelentette, azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés Budapest érdekében lépjen fel egységesen a kormánnyal szemben. A szocialisták olyan automatizmus kialakítását javasolják, amely a mindenkori kabinetnek előírná a főváros működtetéséhez szükséges források biztosítását. Mindez azonban azért sem aktuális téma már, mert a múlt héten már bejelentették, hogy az agglomerációs közlekedést átveszi a kormány a fővárostól, Tarlós István pedig a részletekről folyamatosan tárgyal Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel.

A Fővárosi Közgyűlés soron következő, rendes ülését egyébként jövő szerdán tartja meg. A testület többek között szavazhat a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslatról. Emellett az agglomerációs tömegközlekedéssel kapcsolatos kérdések is napirenden lesznek, akárcsak a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket egyaránt megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendelettervezet, amely egyébként a január elseje óta már hatályos törvényhez igazodna.