Folytatódik a bürokrácia csökkentése

Megszüntetnek vagy átszerveznek egyes kormányzati háttérintézményeket

Pindroch Tamás – 2016.01.22. 05:17 –

Megvizsgálja a kormány, hogy a kormányzati háttérintézmények munkáját a minisztériumok nem tudnák-e ellátni, egyre bővül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) – ezek voltak a fő témái Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi tájékoztatójának.

lazarLázár János: Védelem jár a taxisoknak (Fotó: Nagy Balázs)
Bürokráciacsökkentés – így minősítette Lázár János a tegnapi Kormányinfón a kormányzati háttérintézmények átalakítását, jogutóddal, jogutód nélküli megszüntetését célzó javaslatát. Több mint hetven ilyen szervezeti egység – valamelyiknek nagyobb a létszáma, mint a minisztériumáé – került a Miniszterelnökséget vezető miniszter célkeresztjébe. Összesen ötvenezren dolgoznak ezen a területen. Hangsúlyozta, az általuk végzett feladatokat a minisztériumok is el tudnák látni. A Miniszterelnökség és a tárcák a napokban kezdik az egyeztetéseket a részletekről. Lázár azt javasolja, ha minisztériumok a háttérintézmények által végzett feladatokat az eredeti bérelőirányzatuk nyolcvan százalékán vegyék át. Az átalakítás érinti majd például az egészségbiztosítási és a nyugdíjpénztárt, viszont a rendőrséget, a honvédséget, az adóhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot vagy az Állami Egészségügyi Ellátó Központot nem. Kérdésre megjegyezte, a következő lépés az állami cégeik működésének felülvizsgálata lesz.

Ezen túlmenően újabb bürokráciacsökkentési törvénycsomag kerül az Országgyűlés elé. A cél az, hogy az országos hatáskörű szervektől minél több feladat és hatáskör a kormányhivatalokba kerüljön, így az első szint a járási, a második a kormányhivatal lesz, ezzel egyúttal megvalósul az állami szervek vidékre költözése is.

Lázár bejelentette: a kormány két új rendeletet készít a csok-ról. Az egyik a használt, a másik az új lakásokra vonatkozik majd. Ez nem szociális intézkedés, hanem családpolitikai – hangsúlyozta. Eltörlik a harmincmilliós ingatlanérték-határt és a tulajdoni korlátot. Azokat a bürokratikus szabályokat is megszüntetnék, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elő. További könnyítés: ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz az „összkomfort-kritérium”, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, a már engedélyezett összkomfortot előíró megoldások élhetnek tovább. A csok-ot tetőtér-beépítésre, belterületi zártkertekben való építkezésre, és új tanyák építésére is igénybe lehet majd venni. A közfoglalkoztatottak használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

Legyen piaci versenytársa a mostani lakástakarékoknak, azokból ugyanis nem épültek lakások – ezzel magyarázta a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) létrehozását. A NOK segítségével ugyanis tíz éven belül lakáshoz kell jutnia az igénylőnek.

„Egy huncut fillér nem érkezett meg” – mondta azzal kapcsolatban, hogy tavaly ősszel az Európai Unió forrásokat ajánlott fel hazánknak a migránsválság kezelésére, Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatására hivatkozva. Azt mondta, várják az ellenzék konkrét javaslatait a terrorveszélyhelyzet alaptörvényi rögzítésével kapcsolatban.

Bejelentések a kormányinfón
- Segít a tejtermelőkön a kormányzat az alacsony felvásárlási árak miatt
- Márciustól további százötvenezer hektár állami földet árverezhetnek el
- Új HÉV-vonalak is épülhetnek majd az állami finanszírozás következtében
- „Egy huncut fillér nem érkezett meg” még Brüsszelből a migránsválságra
- Tovább könnyítene a kabinet a családok otthonteremtési kedvezményein


Röviden. Valóban lebonthatják a déli pályaudvart, parkot terveznek a helyére

-
Megerősítette Lázár János azt a január eleji értesülésünket, hogy lebonthatják a Déli pályaudvart. Kérdésünkre elmondta, a kormány azt kérte a fejlesztési tárcától, tegyen javaslatot, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a Délit, és parkot kialakítani a helyén. Ugyancsak lapunk érdeklődésére beszélt arról, hogy a tervek szerint – miután az állam, illetve a MÁV átveszi a HÉV üzemeltetését – új, helyi érdekű vonalakat építhetnek. Konkrétan még nem tudta megnevezni, hol lehet majd új HÉV-járat. Arról is beszélt, hogy a Liget-projekt részeként felújítják a Nyugati pályaudvar épületét, a síneket a föld alá viszik, fásítanak, és hatalmas közparkot hoznak létre a területen. A Főváros és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között amúgy már elvi megegyezés született az agglomerációs közlekedésről, bár vannak még pénzügyi, technikai részletkérdések, így például az, hogy Budapest tizenkétmilliárddal tartozik a MÁV-nak.

- Lázár János bejelentette: a kormány segíteni kíván a tejtermelőkön, mert az alacsony felvásárlási árak miatt – egy liter tejen negyven-ötven forint veszteséget realizálhatnak – válságba kerültek. A kabinet meg akarja akadályozni, hogy sok termelő felhagyjon a tevékenységgel.

- Minden év elején szokott egyeztetni Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök – tudatta. Az újabb tárgyalást február 17-én tartják Moszkvában, ezen biztosan szóba kerül Paks II. ügye is, erősítette meg. Az atomerőmű-fejlesztésről elmondta, a kormány a megadott, január 20-i határidőig elküldte Brüsszelnek a kötelezettségszegési eljárásban feltett kérdésekre a válaszokat.

- Szintén cáfolta a miniszter azt a minapi sajtóértesülést, amely szerint nemzeti italboltok létesülnének Magyarországon. „Egyébként vannak már ilyenek, a mostani italboltok is nemzetiek, nemde?” – jegyezte meg.

- Lázár János szerint azért kell segíteni a taxisoknak, mert ők államilag szabályozott piacon dolgoznak, tehát a tevékenységükhöz védelem is jár.

- Elmondta azt is, változatlan feltételekkel folytatódnak a földárverések. Ennek során minimum százötvenezer hektárnyi állami földet kívánnak eladni a gazdáknak. A kiírandó területek listája a jövő héten készül el, és februárban lesz nyilvános. Hangsúlyozta, az eddig elkelt földek a piaci árnál magasabb összegért keltek el. Cáfolta, hogy száz külföldi állampolgár nyert volna a földpályázatokon – valójában csak tizennyolc. De még ők sem jutottak hozzá a földhöz, hiszen ez csak akkor lesz érvényes, ha valaki nem él az elővásárlási joggal. Az érintett külföldiek amúgy évtizedek óta hazánkban élnek, vagy a házastársuk magyar, vagy a felmenőik magyarok.

- A miniszter egyebek mellett kitért arra is, hogy öt kisebb-nagyobb műalkotás eredetének vizsgálatát végezték el. A legértékesebb, nyolcvan-száz millió eurót érő, védett műkincsről, Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képéről az állam nem tudta bebizonyítani tulajdonosi jogviszonyát, ezért a festményt visszaszolgáltatják az örökösöknek, a Batthyány-Strattmann családnak. A kép a védettsége miatt nem hagyhatja el az országot, a család kész megállapodni arról, hogy az milyen feltételekkel maradhat a Szépművészeti Múzeumban.