Az idén is marad a korábbi ponthatár

Palkovics László: Kiemelt célunk, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt magyar diákok a külföldi részképzéseken

MH-összeállítás – 2016.01.22. 05:14 –

Rövidesen megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatási rendszer átalakításáról – jelentette be tegnap Palkovics László. A felsőoktatási államtitkár az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás megnyitóján arról beszélt, a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó lépések azt szolgálták, hogy az finanszírozható legyen.

educatioNegyven hazai és negyven külföldi felsőoktatási intézményt ismerhetnek meg az idén a kiállítás látogatói (Fotó: Varga Imre)
Idén a hallgatóknak a felvételi eljárásban nem kell változásra számítaniuk, a minimum határ továbbra is 280 pont lesz – jelentette be tegnap Budapesten Palkovics László. A felsőoktatási államtitkár az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás megnyitóján aláhúzta, ennek oka az, hogy úgy értékelték, az emelés elérte célját. Kitért arra is, hogy a hallgatók idén a jelentkezéskor három helyre ingyenesen adhatnak be kérelmet. Palkovics László kifejezetten pozitívnak értékelte a hallgatókkal, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kialakított viszonyt.

Aláhúzta, hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatások átalakításáról – ám egy ilyen méretű rendszernél nem lehet csupán két-három évben gondolkodni, hosszabb távra kell tervezni, ez az egész társadalom érdeke. Szólt arról, hogy három részletben, 27 százalékkal nőnek az oktatói jövedelmek, majd felidézte a kancellári rendszer bevezetését, a szakstruktúra átalakítását, a konzisztóriumok létrehozását. Kiemelte, ezek a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó lépések azt szolgálták, hogy a felsőoktatás finanszírozható legyen. Célként jelölte meg, hogy lényegesen erősebb tudást feltételező diplomát kapjanak a jövőben a hallgatók.

A kiállítás megnyitóján kanadai és magyar felsőoktatási megállapodást írtak alá. Palkovics László ezzel kapcsolatban elmondta, a felsőoktatásban jelenleg a hallgatók nyolc százaléka külföldi, s az a cél, hogy vonzóvá tegyék hazánkat, s tőlünk is minél nagyobb létszámban vegyenek részt külföldi részképzéseken. Utalt a különböző támogatási formákra, köztük az Erasmus- és a Campus Mundi programra – utóbbira kilencmilliárdos ösztöndíjkeret áll rendelkezésre.

A rendezvényen szándéknyilatkozatot írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) képviselője. Az egyezmény célja az ipari igényeknek megfelelő autonóm járművek fejlesztése és a kutatók képzése. A negyven magyar és csaknem negyven külföldi felsőoktatási intézményt felvonultató Educatio kiállítás szombatig látogatható a fővárosi SYMA rendezvényközpontban.