Egészségügy: még nem lehet hátradőlni

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.22. 05:12 –

Nem maradhat el az egészségügy megújítása a jövőben sem, dacára annak, hogy az elmúlt hat évben ötszázmilliárd forintnyi forrást költöttek el eszköz- és infrastruktúra-fejlesztésre – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán.

Úgy fogalmazott, továbbra sem lehet „elégedetten hátradőlni”, hiszen érzékelhető az ágazatban a munkaerőhiány, ha pedig a jól képzett dolgozókat nem tudják megtartani, el fogják hagyni az országot.
Varga szerint a munkaerő-elvándorlás nem magyar sajátosság, ám a kormánynak meg kell találnia a megoldást, „lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel”. Kijelentette, olyan arányokat kell kialakítaniuk, hogy az egyéb nagy ágazatok is megkapják a támogatást úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a gazdaság további fejlődését.

Rámutatott, az elmúlt években hozott bérintézkedések segítettek ugyan az egészségügy helyzetén, de nem oldották meg a problémákat, s ezzel „a magyar kormány is tisztában van”. Emellett emlékeztetett arra is, hogy az idei költségvetésben is több jutott az ágazatnak, tehát csak a gyógyító-megelőző kassza fejezetében negyvenötmilliárd forinttal többet irányoztak elő. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója arról beszélt, a mostani műszerátadással újabb fontos állomásához érkezett a kórház. Az analóg technikát lecserélve öt új digitális radiológiai berendezés beszerzésével együtt kialakították a gépek működtetéséhez az informatikai hátteret is, amely a leletezést és a képtovábbítást teszi lehetővé.