London Putyint vádolja a KGB-s megölésével

Máté T. Gyula – 2016.01.22. 05:01 –

„Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat egykori alezredesét valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban csaknem tíz éve” – jelentette be tegnap Theresa May brit belügyminiszter.

 A politikus a gyilkosságról készült 329 oldalas jelentést látványos körülmények között, a londoni parlament alsóházában ismertette. May közölte, hogy körözést adtak ki a volt ex-KGB-, valamint ex-FSZB-tiszt két feltételezett gyilkosa, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun ellen, és zárolták az illetők brit betéteit és egyéb vagyonát. Az elfogatóparancs egyrészt az Európai Unió területére, másrészt - mivel az Interpol is nemzetközi körözést adott ki a gyanúsítottak ellen - az EU-n kívüli országokra egyaránt érvényes. Lugovoj jelenleg orosz parlamenti képviselő, Kovtun korábban Németországban tartózkodott, a berlini hatóságok 2006 után nyomoztak utána, de végül nem vádolták meg semmivel.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Az orosz hatóságok régóta a leghatározottabban visszautasították, hogy közük lenne a gyilkossághoz. A kétoldalú kapcsolatok „megromlásától” nem tartanak Moszkvában. Mint Nyikolaj Kovaljov, a Duma nemzetbiztonsági bizottságának tagja, egykori FSZB-elnök elmondta: az orosz–brit viszonynak jelenleg nincs hova tovább romlania.