Drasztikus olajáresés jön

Migránsválság: Európát az összeomlás fenyegeti

Hunyor Erna – 2016.01.22. 04:32 –

A nemzetközi olajár, az illegális bevándorlás, a kínai pénzügyi piacok, valamint az afganisztáni tálib felkelőkkel folytatandó békefolyamat volt a témája a davosi Világgazdasági Fórum második napjának.

Rövid időre még a mostaninál is alacsonyabb lehet a kőolaj ára - jelentette ki tegnap a volt orosz pénzügyminiszter. Alekszej Kudrin a fórumon azt mondta, véleménye szerint a lejtmenet még tart egy ideig, akár 16-18 dollárra is süllyedhet a nyersolaj ára. Igaz, ezen a szinten már nem marad sokáig, és drágulni kezd – tette hozzá. Közölte, a Moszkvával szembeni nyugati szankciókat fokozatosan enyhítik az idei év végétől vagy a jövő év elejétől.

Európának a menekültáradat hatékony megfékezése érdekében az eddiginél néhány eurómilliárddal több pénzt kell a Szíriával szomszédos országok rendelkezésére bocsátania a háborús menekültek ellátásához – közölte a német pénzügyminiszter. Az MTI azt írta, Wolfgang Schäuble síkra szállt egy olyan koalícióért, amely pénzt tud bocsátani a menekülteket ellátó régiók rendelkezésére. Joachim Gauck német államfő arra figyelmeztetett, hogy Európát összeomlás fenyegeti a menekültválság miatt, és nyílt vitát követelt a menekültáradat korlátozásáról. A német államfő egyúttal élesen bírálta az Európán belüli szolidaritás hiányát.

Az EU-nak konkrét intézkedéseket kell tennie a migránsválság megoldására – mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő. „Ez nem német és nem török, de időközben már nem is szíriai probléma. Ez globális probléma” – mondta, hozzátéve: ezeket a kérdéseket kívánja megtárgyalni Angela Merkel német kancellárral.

Az afganisztáni tálib felkelőkkel folytatandó „hiteles békefolyamat” támogatására sürgette az afgán elnököt és a pakisztáni kormányfőt Joe Biden amerikai alelnök és John Kerry külügyminiszter. Az alelnök közölte, Washington támogatja az Afganisztán és Pakisztán közti enyhülést, a kapcsolatok javítását.
Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint Kínának jobban kellene kommunikálnia a pénzügyi piacokkal. Lagarde úgy látja, a strukturális reformok - beleértve az állami vállalatok reformját – hatalmas kihívást jelentenek majd az ország számára.