Befejeződött a belvárosi taxisblokád

Folyamatos dudálással, konvojban hagyták el a demonstráció helyszínét a négy napon keresztül tiltakozó gépkocsivezetők

Csibra Tibor – 2016.01.22. 02:17 –

Újra a megszokott forgalmi rendben lehet közlekedni tegnap délutántól a budapesti Deák tér környékén, miután a kormány és a taxisszervezetek megállapodása eredményeként megszűnt a hétfő óta tartó blokád. Az érintettek a jövő héten kezdik az érdemi egyeztetést.

taxiA felek tárgyalóasztalhoz ültek, a taxisok hazamentek (Fotó: Nagy Balázs)
Elhagyták a Deák tér környékét tegnap kora délután a helyszínen négy napja demonstráló taxisok, miután megállapodás született képviselőik és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékesei között a személyfuvarozók helyzetének rendezéséről. A tárca részéről Czepek Gábor közigazgatási államtitkár és a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Tasó László tárgyalt a taxisszervezetek vezetőivel. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány a szabályosan működő, adófizető taxisok oldalán áll, és taxisszolgáltatás kizárólag a kormányrendeletben meghatározott, azonos feltételek mellett nyújtható. A fejlesztési tárca vizsgálja az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, a minisztérium a demonstrálók javaslatait is várja.

Mint arról beszámoltunk, szerdán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kabinet a taxisoknak ad igazat, és tárgyalásokat kezdeményez helyzetük megnyugtató rendezése érdekében. Akkor a Belvárosban demonstráló sofőrök nagy része elhagyta a Deák tér környékén létrehozott blokádot, de tucatnyian maradtak, mondván, ők kitartanak, és továbbra is elállják az utat, mert elégedetlenek a kormány ajánlatával. Tegnap délutánra újabb taxisok csatlakoztak a blokádhoz, délután két órára, a fenti megegyezés idejére már legalább hetvenen parkoltak az úttesten a Deák térnél.

- Feri! Mindenki azonnal üljön be a kocsijába! A rendőrök tíz perc múlva kiveszik a sort – kiáltotta a demonstráció egyik hangadója a blokád túlsó végén álló kollégájának, miután nyilvánosságra került az NFM és a taxisszervezetek megállapodása. Az útzár megszüntetésében vélhetőleg az is közrejátszott, hogy a férfihoz néhány pillanattal korábban két civil és néhány egyenruhás rendőr lépett oda, s közölte vele: tíz perc múlva a hatóság elkezdi elszállíttatni a forgalmat akadályozó autókat. A taxisok néhány perc alatt konvojban, folyamatos dudálás mellett elhagyták a hétfő óta elfoglalt helyszínt, majd az Andrássy úton át a Hősök terére hajtottak, ahonnan egy kör megtétele után mindenki ment a dolgára. Ismert, a demonstrálók az Uber nevű internetes alkalmazással elérhető, civilek üzemeltette maszek taxi betiltását követelik, mert az szerintük alacsony áraival a megélhetésüket veszélyezteti. A kormány ígérete szerint szigorúan ellenőrizni fogják az uberes sofőröket is, mivel a kabinetnek az az álláspontja, hogy a személyfuvarozás résztvevői azonos feltételek mellett dolgozhatnak.