Egy kilencedik bolygó létezését is gyanítják

MH-információ – 2016.01.22. 02:13 –

A Naprendszerben létezhet egy kilencedik bolygó, amely tízszer nagyobb a Földnél és a Neptunuszon túl kering - közölték amerikai csillagászok egy most megjelent tanulmányukban.

A számítógépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó, ha létezik, mintegy húszszor távolabb keringhet a Naptól, mint a Föld, és elegendő távolságra ahhoz, hogy 10-20 ezer évbe teljen, mire megkerüli a Naprendszer központi csillagát.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin szerint a gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, de véleményük szerint öt éven belül felfedezik. A szakemberek azért is döntöttek most az eredményeik közlése mellett, hogy az amatőr csillagvadászok is kedvet kapjanak és beszálljanak a keresésbe, ily módon előbb bukkanhatnak rá. „Több mint százötven év után először erős bizonyíték van arra, hogy a Naprendszer bolygóinak száma nem teljes” - mondta Batygin, a Neptunusz mint a nyolcadik bolygó felfedezésére utalva. A kutatók szerint ezek az égitestek a Naprendszer Plútótól távolabb eső részében, az úgynevezett Kuiper-övben keringenek a Nap körül. Itt jellemzően jéggel borított kődarabokat találni, amelyek között akár a Plútónál nagyobb objektumok is lehetnek.