Elő a fakutyát, de még hízzon a Balaton jege

Lázin Miklós András – 2016.01.22. 02:11 –

A déli partról nézve két-háromszáz méteres szélességben borítja jég a Balatont – mondta lapunk érdeklődésére Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Kifejtette, a korábbi hideg periódus alatt létrejött egy-két centiméter vastag jeget a hullámzás összetördelte, majd a szél a szárazföld felé hajtotta. Így az most húsz-harminc méter szélességben összeállt, ám felülete rendkívül darabos, sportolásra gyakorlatilag alkalmatlan.

Az igazgató szavaiból kiderült, a szakemberek két helyen, Balatonakalinál és Siófokon mérik a jég vastagságát – utóbbinál tegnap öt, az előbbinél két centimétert regisztráltak, de mivel fagypont alatt van a hőmérséklet, szépen hízik a jég. Csonki István emlékeztetett, a tóból nincs leeresztés, így nem kell attól tartani, hogy a jég alól kifut a víz. Alapszabályként elmondta, hogy nyolc, de inkább tíz centiméter az a vastagság, amikor már biztonságosan rá lehet menni a Balatonra. Azt, hogy pontosan hol lehet sportolni, a tóparti települések negyvennégy jegyzője dönti el. A tapasztalatok azt mutatják, a tó általában januárban fagy be tíz-tizenkét napra. Hozzátette, a meteorológiai előrejelzések szerint február elejéig marad az éjszakai hideg, így várható, hogy addig folyamatosan vastagodni fog a jég.