A Real Madrid hozza a legtöbb pénzt

Labdarúgás. A könyvvizsgáló cég szerint az európai futballpiac értéke a legutóbbi szezonban a húszmilliárd eurót is meghaladta

Kiss B. László – 2016.01.22. 02:03 –

Az élen a helyzet változatlan, és immár tizenegyedik éve. A Deloitte könyvvizsgáló cég által készített legfrissebb felmérésből kiderül, hogy az előző szezonban is a Real Madridnak volt a legnagyobb a bevétele a világ futballklubjai közül, mégpedig 577 millió euró.

Ugyan nem nyert semmi tavaly a Real Madrid, mégis a világ legsikeresebb egyesülete. Már ami a bevételeit illeti. És ez sorozatban tizenegyedik alkalommal alakul így. Valamit nagyon tudnak a klubnál, mert a fehér balett a pályán nem mindig működik olyan olajozottan, mint azt a bevételek mutatják. Puskás Ferenc volt klubja a 2014/15-ös bajnoki évben 577 millió eurós, azaz valamivel több mint 181 milliárd forintos bevételt produkált. A madridiakhoz kapcsolódó hír, hogy tegnap kiderült, a 2013-ban szerződtetett Gareth Bale-ért nem 91,59 millió eurót, hanem 100,759 milliót fizetett a Real Madrid a Tottenhamnek. Nem sokkal, de a fővárosiak mögött van az FC Barcelona, amely a második legjövedelmezőbb a világ csapatai között. Pedig a katalánok tavaly a spanyol Szuperkupán kívül minden sorozatot megnyertek, amelyben elindultak. A Bajnokok Ligája címvédője szintén nem panaszkodhat, a legutóbbi szezonban 560,8 millió euró (176 milliárd forint) folyt be a klubhoz.

A Manchester United számlájára érkezett 519,5 millió euró (163 milliárd forint) a harmadik a klubok bevételeinek sorában, pedig 2013 volt a legutóbbi év, amikor nyert valamit a csapat. Ekkor még Alex Fergusonnal elsők lettek a Premier League-ben a vörösök, majd jött a Szupekupa-győzelem. Azóta azonban semmi, ám a klub így is prosperál. A manchesterieket a francia Paris Saint-Germain (480,8 millió euró), majd az egy éve még harmadik német Bayern München (474 millió) követi. Az első harminc között tizenhét angol élvonalbeli klub van, a legjobb olasz, a Juventus csak tizedik 323 millió eurójával.
Az európai futballpiac értéke 2014/2015-ben – elsősorban az öt legnagyobb európai bajnokság, a Premier League, a Bundesliga, a La Liga, a Ligue 1 és a Serie A bevételnövekedésének köszönhetően – a húszmilliárd eurót is meghaladta.