Seehofer: Berlinnek maximalizálnia kellene a befogadható menekültek számát

Calais-nál rendőrökkel csaptak össze mgiránsok

MH/MTI – 2016.01.21. 07:22 –

Macedónia bejelentette: újra átengedi a migránsokat a határain, de csak azokat, akik Németországba, vagy Ausztriába tartanak. A szlovén kormány hasonló döntést hozott. Németországnak az osztrák példát követve maximálnia kell a befogadható menedékkérők számát és hatékony határellenőrzést kell bevezetnie, Angela Merkel kancellár azonban hajthatatlan, ezért nehéz hetek és hónapok következnek a német politikában - mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU. A franciaországi calais-nál rendőrökkel csaptak össze migránsok.

Mintegy háromszáz menekült tett kísérletet arra, hogy égő szeméttel és gallyakkal megállítsa a forgalmat a menekülttábor melletti úton, amely a calais-i kikötőhöz vezet. A menekültek sátortábora felett sűrű füst terjengett, amikor a hatóságok feloszlatták a migránsok tüntetését a késő esti órákban.

A megyei prefektúra korábban ultimátumot intézett a tábor lakóihoz, hogy ürítsenek ki egy száz méter széles területet a szóban forgó út mellett. A hatóságok szerint a sátortábor túl közel helyezkedik el az úthoz, a forgalom és a menekültek biztonsága érdekében pedig szükséges a terület megtisztítása a sátraktól. Az ultimátum szerdán délután járt le.

A migránsok folyamatosan azzal próbálkoznak, hogy az úton haladó járművekre felkapaszkodva jussanak el Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül.

A száz méteres szakasz nagy részét szerda délutánra kiürítették - közölte az AFP tudósítója, aki hozzáfűzte, hogy csak elvétve maradtak vissza elhagyatott sátrak és viskók.

A macedón határon ismét engednek át migránsokat

Ausztria a jövőben csak Spielfeldnél engedi át a migránsokat, más átkelőhelyen nem - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. A tudósításban elhangzott, hogy tesztelni kezdték az átkelőpontot a szlovén-osztrák határon. Szigorúan ellenőrzik a migránsok iratait, ujjlenyomatot vesznek tőlük, továbbá átvizsgálják a ruháikat és a csomagjaikat. A görög-macedón határon tartózkodó újságírók beszámolói szerint Macedónia csütörtök reggel nyitotta meg az Idomeni és Gyevgyelija közötti átkelőt.

Szerdán körülbelül hatszáz migráns ragadt a két határátkelő között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést. A rendőrség tájékoztatása szerint Szlovénia kérte arra Macedóniát kedd este, hogy korlátozza a migránsok átengedését, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon. A szlovén vasúttársaság viszont a honlapján azt közölte, semmilyen meghibásodás nem történt. Sajtóértesülések szerint viszont Horvátországban műszaki okok miatt valóban szünetelt a migránsokat szállító vonatok forgalma, az embereket pótlóbuszokkal szállították Szlovénia irányába.

Ostojic: Az osztrák gyakorlat ellentétes a nemzetközi szerződéssel

Az osztrák szigorítás, miszerint csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, ellentétes a nemzetközi szerződésekkel - jelentette ki Ranko Ostojic leköszönő horvát belügyminiszter.

Hozzátette: ennek ellenére Horvátország alkalmazkodik az osztrák intézkedéshez, és csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be az országba, akik az említett országokban akarnak menedékjogot kérni.

A belügyminiszter kifejtette: azonkívül, hogy a migránsokat továbbra is nyilvántartásba veszik, és beírják a nevüket, nemzetiségüket az adatbázisba, egy nyilatkozatot is aláíratnak velük, amelyben közlik, hogy melyik országban akarnak menedékjogot kérni. Ostojic ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a kérdést fel sem lehetne tenni migránsoknak a jogszabályok szerint.

A miniszter szerint nincs mód arra sem, hogy a bemondott adatok hitelességét ellenőrizni tudják a hatóságok.  

Schäuble: Több pénzt kell adni a Szíria melletti országoknak

Európának a menekültáradat hatékony megfékezése érdekében az eddiginél néhány euromilliárddal több pénzt kell a Szíriával szomszédos országok rendelkezésére bocsátania a háborús menekültek ellátásához - jelentette ki a német pénzügyminiszter csütörtökön a svájci Davosban zajló Világgazdasági Fórumon (WEF).

Wolfgang Schäuble az „Európa jövőjéről” rendezett vitán elmondta, hogy az afrikai és közel-keleti válságok és konfliktusok Európa problémái is. „Ami abban a térségben félresikerül, az nem az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában, hanem Európában csapódik le” - hangsúlyozta.

A német tárcavezető síkra szállt egy olyan koalícióért, amely pénzt tud bocsátani a menekülteket ellátó régiók rendelkezésére. Mint mondta, Németországnak nagyobb pénzügyi mozgástere van, és ő hazájában is annak a szószólója, hogy a többi európaival közösen „fektessünk bele a régióba mindent, amit a mozgásterünk enged”.

Előzőleg Joachim Gauck német államfő a Világgazdasági Fórum megnyitóján arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Európát az összeomlás fenyegeti a menekültválság miatt. „Tényleg azt akarjuk, hogy a menekültkérdés miatt összeomoljon az a nagy történelmi mű, amely Európa számára békét és jólétet hozott?” - tette fel a kérdést az államfő. „Senki, igazán senki nem akarhatja ezt” - mondta.

Seehofer: Kiábrándító volt ez a nap

merkel lead

„Ez a nap kiábrándító volt” - mondta Horst Seehofer a bajorországi Wildbad Kreuth-ban tartott egyeztetésről, amelyena bajor tartományi gyűlés (Landtag) CSU-frakiója megbeszélést folytatott a kancellárral. Megjegyezte, hogy személyesen is csalódást okozott neki a kancellár fellépése.

A Landtag-frakció tagjai „nyomatékosan, de nagyon tárgyilagosan” a kancellár elé terjesztették a szövetségi kormány menekültpolitikájával szembeni kifogásaikat, de Angela Merkel „tapodtat sem engedett” - mondta Horst Seehofer.

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott - idézte csütörtöki összeállításában a Bild című lap a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét.

Hangsúlyozta, hogy a CSU nem akar szakítani a testvérpárttal, a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU), nem akar távozni a szövetségi kormányt alkotó koalícióból, továbbra is a kancellárral együttműködve törekszik a menekültválság kezelésére és támogatja a nemzetközi és európai uniós megoldás kidolgozására irányuló erőfeszítéseket.

Ugyanakkor nemigen látszik, hogy elérhető közelségben lenne egy ilyen megoldás, ezért „nemzeti megoldást” kell alkalmazni, az osztrák példa alapján évi kétszázezer főben maximálni kell a befogadható menedékkérők számát és hatékonnyá kell tenni a határellenőrzést - fejtette ki Horst Seehofer. Jelezte: pártja továbbra is nyomást gyakorol majd a kancellárra, hogy fogadja el a bajor álláspontot.

Angela Merkel nem nyilatkozott a találkozóról.

Andreas Scheuer, a CSU-főtitkára azt mondta, hogy a kancellárral folytatott eszmecserét „hihetetlen intenzitás és emocionalitás” jellemezte. „Nagyon-nagyon nehéz hetek állnak előttünk” - tette hozzá a főtitkár.

Angela Merkel a találkozó előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy érezhetően és tartósan csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát, és ehhez európai megoldást kell alkalmazni. A CSU-s követeléseket közvetve elutasítva hozzátette, hogy szerinte a menekültválságot kiváltó okok kezelésére kell törekedni. Elmondta, hogy a pénteki német-török kormánykonzultáció, a hazájukban vagy annak térségében tartózkodó szíriai menekültek helyzetének javítását célzó február 4-ei londoni adományozói konferencia és a február közepén tartandó brüsszeli uniós csúcs után „mérleget készítünk, megnézzük, hogy hol tartunk”.

Résztvevők beszámolói szerint a Wildbad Kreuth-i megbeszélésen a CSU-s politikusok éles szavakkal bírálták a kancellár menekültpolitikáját, és azonnali irányváltást sürgettek.

Angela Merkel viszont hangsúlyozta, hogy nem lehet egyszerre a nemzetközi porondon küzdeni a megoldásért és nemzeti szintű intézkedéseket tenni, a kettő egyszerre nem megy, ezért nem hajlandó változtatni és nem beszél „B-tervről”.

Bírálja a felső határ bevezetését az Orvosok Határok Nélkül 
A menedékkérők létszámának korlátozásával kapcsolatos hivatalos osztrák kormányzati döntés humanitárius veszélyeire figyelmeztetett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet. A nemzetközi szervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a felső határra vonatkozó döntés következményeként a menekültek ismét az embercsempészek kezei közé kerülnek. Szakértőjük azt hangoztatta, hogy a hivatalos politika nincs tisztában az ilyen jellegű döntések humanitárius következményeivel. Szerinte a bécsi kormány döntése csak ahhoz vezet, hogy a menekültek még több kockázatnak lesznek kitéve.

Iohannis: Az európai határvédelem lenne a megoldás

Románia a kiváltó okok felszámolásában és az európai határvédelem megerősítésében látja a migránsválság megoldását - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő. Kifejtette: Románia nem a menedékkérők befogadását utasítja el, hanem szétosztásuk módját kérdőjelezi meg. A Bukarest által ellenzett kötelező befogadási kvótákra utalva rámutatott: az unió tagállamai egyenlőek, a megoldást párbeszéddel, és nem egy „könyvelői, bürokratikus” hozzáállással kell kidolgozniuk.