Megtagadott népszavazási kérdések

Sem az olimpiai, sem a városligeti referendumot nem hitelesítette a Kúria

MH-összeállítás – 2016.01.21. 03:56 –

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – közölte a legfőbb bírói fórum a távirati irodával.
Az FVB még december 14-én hitelesített kérdései így hangzottak: „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”; valamint: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

A Kúria a döntés megváltoztatását az olimpia kapcsán azzal indokolta, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A legfőbb bírói fórum megtagadta a Városliget megújításával kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését is. Megállapították, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza.