Egyre nagyobb bajban van az arab térség

Bódy Géza – 2016.01.21. 03:39 –

Az amerikai WTI nyersolaj hordónkénti ára 28,2 dollárnál járt tegnap, míg a Brent típusú olaj ára 27,5 dollárig esett. Mindez újabb 4,5, illetve 4,1 százalékos esést jelent.
Ennek hatására veszélybe kerülhet a jelenlegi alacsony nyersanyagárak mellett a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács tagországainak (elsősorban dollárhoz kapcsolt) rögzített árfolyamrendszere - írta a Portfolio. A visszaeső állami bevételek miatt növekvő államháztartási hiány, illetve a csökkenő tartalékok nyomást helyeznek az országok döntéshozóira, hogy a költségvetés konszolidálásával egyensúlyi állapot felé tereljék a gazdaságot. Több nagy bankház elemzői is úgy vélik, hogy fenntartható a kötött árfolyamrendszer, amennyiben az állami bevételek és kiadások racionalizálásával sikerül betömni az utóbbi időben keletkezett költségvetési szakadékot.

A JP Morgan szerint 2015-ben 97,9 milliárd dollár lehetett Szaúd-Arábia költségvetési hiánya, ami elképesztő, csaknem tizenöt százalékos GDP-arányos deficitet jelent. Ehhez képest a 2016-ra tervezett költségvetés nyolcvanhétmilliárd dolláros hiánnyal számol. Ettől kedvezőbb hiány is összejöhet, még akkor is, ha az olaj ára húsz százalékkal alacsonyabb lehet, mint amivel a költségvetés számol.