Folytatódott a lejtmenet a tőzsdéken

"Belefulladhat a túlkínálatba" az olajpiac, véli a Nemzetközi Energiaügynökség

MH-összeállítás – 2016.01.20. 23:07 –

Napközben 450 pontos mínuszban is járt a Dow Jones, de a nap végére kis megnyugvás jött és "csak" 1,5 százalékos, 250 pontos volt a veszteség. Európában sem volt szebb a kép, 2-3 százalékos csökkenéssel .Az olaj szabadesése tovább folytatódott, miután a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint egész évben marad a túlkínálat a piacon.


A keddi emelkedés a világ tőkepiacain csak átmeneti volt, szerdán tovább folytatódott az eladási hullám a tőkepiacokon. A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 3,46 százalékos romlással 5674 ponton zárt, 9,11 százalékkal alacsonyabban, mint múlt év végén. Az április csúcsokhoz képest pedig már 20 százalék is esés, ami tőzsdei terminus technikusok szerint a medve piac eljövetelét jelenti, vagyis további esésekre kell számítani. A német DAX 2,8 százalékos mínusszal 9392 ponton végzett, 12,6 százalékkal év végi értéke alatt. A párizsi mutató 3,45 százalékkal 4125 pontra gyengült, 11 százalékkal elmaradva év végi értékétől.

A tőkepiacokon azután gyorsult be az eladási hullám, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kihozta friss előrejelzését, amely szerint az olajpiac idén "belefulladhat a túlkínálatba". A kőolaj ára majdnem 13 évi mélypontra zuhant a szabadpiacon, közel 15 havi mélységbe rántva a fő részvénypiaci mutatókat. A Brent jegyzése 27,55 dollár volt, ami több mint 3 százalékos mínusz.

Elemzők szerint még nem látni sem az olajáresés, sem a kínai gazdasági lassulás végét, következésképp a részvénypiaci zuhanásét sem, ezért még nincs itt az ideje bevásárolni a veszteségbe. A menekülés irányát jelezte az arany és a legjobb minőségű állampapírok drágulása.

Délután a vegyes amerikai inflációs és többnyire gyenge lakáspiaci adatok tovább rontottak a helyzeten. Jelezték, hogy az amerikai gazdaságban sincs minden rendben, de egyelőre nem változtattak a folytatódó amerikai kamatemelés kilátásán. Az arany késő délután unciánként 1102 dollár volt, ami másfél százalékos veszteség. A devizapiacokon a dollár kismértékben erősödött az euróval szemben, de amint ilyenkor szokás, a japán jen is felértékelődött. A forint stabil, egy euróért 315 forintot kellett adni.