Megerősítették Dzsihád John halálhírét

A legrégebbi keresztény monostort rombolta le az IS

MH/MTI – 2016.01.20. 10:20 –

Immár biztos Dzsihád John, az Iszlám Állam (IS) hírhedt hóhérának halála: a dzsihadista terrorszervezet kedden megerősítette, hogy tavaly novemberben a férfit megölte egy amerikai dróncsapás. Belgiumban a radikálisok kiszűrésére indítottak képzést. 

2015. november 12-én „végre mártírhalált halt Allah ügyéért, amit oly régóta áhított” - tudatta az Iszlám Állam hivatalosnak mondható netlapjában, a Dabiqban. A közlés kitért arra, hogy Rakka városában pusztította el dróncsapás az autót, amelyben Dzsihád John ült, és azonnal végzett vele.

A férfi az IS több propagandavideójának tanúsága szerint is túszokat - köztük több nyugatit - végzett ki torkuk elvágásával, és elrettentő „kirakathóhéra” volt az Iszlám Államnak.

Kihallgatott a brit rendőrség egy tíz éves muszlim kisfiút, amiért angolórán tévedésből azt írta, hogy egy „terroristaházban” lakik - jelentette szerdán a BBC brit közszolgálati adó. A Nagy-Britannia északnyugati részén található Lancashire egyik általános iskolájában tanuló kisfiú „sorházat” (terraced house) akart írni „terroristaház” (terrorist house) helyett, de a tanárok nem vették észre, hogy ez elírás, és a július óta érvényes új terrorellenes szabályoknak megfelelően feljelentették a diákot a rendőrségen. Az eset még december 7-én történt. A rendőrség kihallgatta a gyereket, és megvizsgálta a családja otthonában használt számítógépet is. A kisfiú hozzátartozói az incidens miatt bocsánatkérést várnak a rendőrségtől és az iskolától egyaránt - jelentette a brit közszolgálati adó.

A szervezet keddi közlése kitért arra is, hogy Dzsihad John mozgalmi neve Abu Muharib al-Muhadzsir volt. A férfit valójában Mohammed Emwazinak hívták, brit állampolgár volt, de kuvaiti apa és jemeni anya szülötte. 1994-ben, hatévesen került családjával bevándorlóként Angliába, azon belül Londonba, ahol számítógépes programozónak tanult. Az Iszlám Állam dicshimnusszal felérő nekrológjában megjegyzi, hogy Dzsihad John gyűlölte a londoni életet.

Volt túszok a férfit vérszomjas pszichopataként írták le.

Tavaly novemberben egyébként az Egyesült Államok „majdnem biztosra” mondta, hogy dróncsapással sikerült végeznie Dzsihád Johnnal. Steve Warren ezredes, az IS ellen harcoló nemzetközi koalíció szóvivője azt mondta, hogy Dzsihád Johnt egy amerikai drónról kilőtt, Hellfire típusú rakéta ölte meg a szíriai Rakka városban, egy gépkocsiban.

A nemzetközi koalíció az IÁ hatalmi központjainak felszámolását tervezi Moszulban és Rakkában 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet visszaszorulóban van Irakban és Szíriában, ahol az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció a szervezet hatalmi központjainak felszámolását tervezi Moszulban és Rakkában - mondta szerdán a francia és az amerikai védelmi miniszter.

"A kölcsönös erőfeszítéseink meghozták gyümölcseiket. Az Iszlám Állam visszavonulóban van, sikerült az erőforrásaira lecsapnunk. Most kell növelni az erőinket egy összefüggő közös stratégia létrehozásával" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter a terrorszervezet elleni katonai fellépésről, a hét ország részvételével a francia fővárosban rendezett egyeztetésen.  

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint a dzsihadista szervezet elleni harcnak három kulcspontja "az Iszlám Állam nevezetű rák megszüntetése a Moszulban és Rakkában található hatalmi központok felszámolásával, a tumor áttétei elleni harc az egész világban, valamint a hazai lakosság megvédése".

A földig rombolták a Szent Illés monostort  

illés monostorA monostor, mielőtt az IS lerombolta

Az Iszlám Állam földig rombolta az iraki Moszul közelében található legrégebbi, időszámításunk szerint 595 körül alapított Szent Illés monostort - jelentette szerdán az AP hírügynökség.

Az IS eddig már számos ókori műemléket semmisített meg az általa meghódított iraki és szíriai területeken.

Az amerikai hírügynökség - az alapján, hogy egyházi vezetők és közel-keleti műemlékvédők félelmüknek adtak hangot a monostor sorsával kapcsolatban - megbízta a műholdfelvételek készítésével foglalkozó DigitalGlobe céget azzal, hogy készítsen nagyfelbontású képeket a műemlékről. Az elkészült fotók és a helyről korábban készült képek összehasonlítása alapján bebizonyosodott, hogy az IS - amely 2014 júniusában foglalta el a második legnagyobb iraki várost, a Bagdadtól háromszázötven kilométerre északra lévő Moszult - lerombolta a város mellett egy dombon, kétezer-hétszáz négyzetméteren elterülő, erődszerű monostort. Stephen Wood műholdképelemző szakember, az Allsource Analysis cég vezetője 2014 augusztusa és szeptembere közé teszi a barbár tett véghezvitelét.

A monostort Mar Elia asszír szerzetes alapította, és a nevét is róla kapta (nem tévesztendő össze az időszámításunk előtti 9. században élt Illés prófétával). A monostort a 17. században renoválták, de Tahmaz Nadir perzsa tábornok 1743-ban leromboltatta, és az ott élő százötven szerzetest megölette, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Az épület néhány helyiségét a 20. század elején részlegesen helyreállították. A félig romos épület sok évszázadon át keresztény zarándokhely volt. Az iraki háború után az országot megszálló amerikai erők őrizték a monostort, a katonák látogatni kezdték és valamennyire gondozták. A helyet kerítéssel körbevették, és tábori lelkészek szervezett látogatásokon mutatták be a katonáknak. Az épületnek huszonhat különálló helyisége volt, köztük egy szentély és egy kápolna.  

Belga kurzus a radikálisok kiszűrésére

A radikális eszméket valló bevándorlók kiszűrése érdekében indít képzést munkatársai számára a menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) - közölte a Belga hírügynökség szerdán. A kurzuson többek között hangsúlyt helyeznek a jogi ismeretek bővítésére, az állambiztonság működésének és fontosságának magyarázatára és a radikalizálódás folyamatának bemutatására.