Tovább gyűrűzik a plágiumbotrány

A lakiteleki polgármester szakdolgozatának egyetlen példányát sem találták meg a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán

Bán Károly – 2016.01.20. 01:13 –

Két hónapig hiába keresték egykori főiskoláján a plágiumgyanúba került lakiteleki polgármester szakdolgozatát, amelyet korábban a polgármester sem talált meg.
A függöny legördült, a lakiteleki szakdolgozatügy mégsem ért véget. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola csaknem két hónapos keresése, kutatása nem hozott eredményt: Zobokiné Kiss Anita lakiteleki polgármester szakdolgozatát nem találják. A főiskola a plágiumgyanú kivizsgálására alakult lakiteleki önkormányzat bizottságának megküldött válaszában azt írja: „A főiskola minden esetben betartja a szabályzatokban rögzítetteket, ebben az esetben nem annak megszegése, hanem a felújítás miatti költözések és ezzel összefüggésben a különböző dokumentumok mozgatása okozta a hiányosságot.”

Tény: a főiskolán 2006-ban végzett Zobokiné Kiss Anitának sem a szakdolgozata, sem az általa leadott CD nem került elő. A szabályzat szerint a hallgatónak két példányban kell benyújtania a munkáját, amiből egyet a védést követően visszakap, a másik példány titkosítás esetén a szakot irányító intézethez kerül. Ha nincs titkosítás, akkor a könyvtárba. Elvben itt kellett volna lennie a lakiteleki polgármester dolgozatának is, sőt a kötelezően leadandó CD-nek is, ám egyiket sem találták meg.

Az intézmény válasza kitér arra is, hogy a szakdolgozatról rövidített összefoglaló is készül, amelyet együtt kell kezelni a szakdolgozat könyvtári példányával, de miután ezek „együtt mozognak”, így az összefoglaló mindkét példányát visszaadták a hallgatónak. Ez az a példány, amit a polgármester nem talált, nem tudott bemutatni a testületnek.

Megírtuk, Zobokiné Kiss Anita azért került a plagizálás gyanújába, mert az önkormányzat szerverén két szakdolgozatot is találtak: az egyik a Corvinus Egyetemen tanuló egykori önkormányzati dolgozóé volt, a másik pedig az övé, s a két írás – bár a címe más és más – nagy mértékben megegyezett egymással – állították lapunknak a gyanú kivizsgálását kezdeményező önkormányzati képviselők. A főiskola megkereste Zobokiné konzulensét is, ám ő azt a választ adta, a záróvizsgától számított öt évig őrzi csak meg a szakdolgozatokat, majd törli számítógépén. A vizsgáló bizottság „fölháborítónak és elfogadhatatlannak” tartja a főiskola vizsgálatát – közölte lapunkkal a fideszes Madari Andor képviselő. Fölháborítónak azért, mert a főiskola saját honlapján közli, belső szabályzata alapján a diplomák kiadására feljogosító szakdolgozatokat tizenöt évig megőrzi – mondta Madari, s kifejtette, a főiskola vizsgálódását elégtelennek tartják.