Minden tisztségétől elbúcsúzhat az ORÖ visszahívott elnöke

A híd a munka világába szövetkezet igazgatósága is kizárta Hegedüs Istvánt

Kacsoh Dániel – 2016.01.20. 01:07 –

Miután a Lungo Dromból elküldték, a Híd a munka világába szövetkezetből is kizárták az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki tisztségéből – egyelőre vitatott módon – hétfőn visszahívott Hegedüs Istvánt – tudtuk meg. Az ORÖ ideiglenes elnökének a Fidesz-szövetséges Lungo Drom képviselői támogatásával választották meg a korábban a szocialistákkal együttműködő, MCF-es Balogh Jánost.

ORÖ 20160120Szavazás a roma önkormányzatban. Vitatott voksok (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

A napokban dönthet arról a Fővárosi Kormányhivatal, hogy jogszerű volt-e az ORÖ hétfői, rendkívüli közgyűlése, amelyen visszahívták tisztségéből Hegedüs István elnököt és Buri Edina hivatalvezetőt. Mint megírtuk, bár az elnök előző nap szívinfarktus gyanújával került kórházba, és ezért az őt támogató képviselők szerint nem lehetett volna távollétében megtartani a fővárosi székházba összehívott tanácskozást, az elnökkel hónapok óta elégedetlen huszonhét képviselő mégis összeült, és meghozta az említett döntéseket. A jogszerűség tisztázása érdekében a Hegedüs oldalán álló, Farkas Flórián korábbi elnököt rendszeresen támadó Vajda László fordult a kormányhivatalhoz.

A székházat is csak a hétfői lapzártánk után merte elhagyni a két tábor, miután megegyeztek, hogy együtt bezárják az épületet, és csak csütörtökön mennek vissza, immár a kormányhivatali döntés ismeretében. A továbbiakról megkerestük a „huszonhetek” egyik tagját, a Lungo Drom-os Berényi Lászlót, aki azt mondta, szerintük jogszerű volt a döntés, de ha kell, megismétlik. Aláhúzta, erre már korábban is sor kerülhetett volna, csakhogy az elnök mindig akadályozta a közgyűlések megtartását – néha úgy, hogy váratlanul este hétre, Mohácsra hívott össze ilyen eseményt, ahová érthető módon nem tudott mindenki elmenni.

A botrányok és a belső viták mindenesetre végigkísérték a szebb napokat megélt ORÖ előző csaknem egy évét, és Berényi azt reméli, most végre rendeződhet a helyzet. Felvetésünkre, hogy a börtönviselt Kolompár Orbán exelnök nevével fémjelzett, a 2014-es választási kampány idején még a szocialista pártelnök Mesterházy Attilával is megállapodást kötő MCF képviselője, Balogh János lett az ideiglenes elnök, Berényi azt mondta, új típusú együttműködést kötöttek. Szerinte Balogh is támogatja immár a polgári szövetség célkitűzéseit, az ő személyére is szükség volt a változáshoz. Mindazonáltal korántsem biztos, hogy a tisztújítás után ő lesz az új elnök. Felvetette, ha Hegedüs, és vele néhány híve ezek után lemond, amire van esély, további Lungo Drom-osok érkezhetnek a testületbe.

Megírtuk, Hegedüst a napokban kizárta tagjai soraiból a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom. Úgy tudjuk, a szintén általa vezetett, a hírekbe az adóhatósági vizsgálat okán is bekerült Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetből is távoznia kell – Buri Edinával és Vajda Lászlóval együtt –, miután erről döntött az igazgatóság. Az ORÖ által korábban létrehozott szervezet ma tart tisztújító küldöttgyűlést Szécsényben.