Hatalmas lehetőségek az otthonteremtésben

A GDP bővüléséhez a csok minimum 0,3, de akár 0,5 százalékkal is hozzájárulhat, így kiváló gazdaságélénkítő eszközzé válhat

Bódy Géza – 2016.01.20. 00:54 –

Némileg visszaeshet az idén a gazdaság növekedése, ám egy-két év múlva újra nagyobb fellendülés jöhet. A mezőgazdaságnak és a beruházásoknak viszont „rá kell kapcsolni”.

11 20160120

Négy év alatt 246 milliárd forint kifizetést generálhat a költségvetésben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A GDP bővüléséhez a támogatás 0,3, jobb esetben 0,5 százalékkal járulhat hozzá, így jó gazdaságélénkítő eszköz lehet. Ám be kell, hogy álljon egy olyan egyensúly, amelynek kiegyenlítő, azaz a hozzáadó oldala az építőipar lesz. Hiszen a csok elvesz, az ágazat pedig hozzáad a költségvetéshez – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője azon a sajtótájékoztatón, amelyen az idei várható gazdasági hatásokat elemezték. Mint mondta, nemcsak az építőipar lendülhet fel (amelyre a 2008-as válság után nem volt példa), hanem a növekedésből fakadó adó- és járulékbevételek miatt pozitív lehet az egyenleg. Ez tehát jó befektetésnek bizonyulhat a kormányt részéről. Arról nem beszélve – tette hozzá Török –, hogy a csok „híd lehet” a közmunkaprogramban is, hiszen sok olyan munka van az építőiparban, amelyet egy közmunkás jól el tud látni.

A csok gazdasági élénkítésével együtt is az idei növekedés üteme – a GDP 2–2,5 százalékkal bővülhet – csökken, ám ez nem lesz tartós állapot, és 2017-2018-ban visszaállhat a régi trend, azaz a háromszázalékos bővülés – mondta a szakember a makropályát ismertetve. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság teljesítménye kiszámíthatatlan, ám az ágazatnak van hová fejlődni, csakúgy a már említett építőiparnak. Az eredményt befolyásolják az igénybe vett külső eszközök (EU-források), illetve a jegybanki élénkítési programok. „Ezek a mankók nem lesznek tartósan velünk” – mondta Török. Elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság mellett a feldolgozóipari teljesítmény bővüljön. Tavaly a mezőgazdaság és az építőipar nélkül a Raiffeisen szakemberei szerint 3,5 százalékkal is bővülhetett volna a hazai GDP. Az autóipar és a beszállítói ágazatok teljesítménye továbbra is kiemelkedő lehet, csakúgy mint a többi „sztárágazaté”, azaz a gyógyszer- és a gumiiparé. Ami a nemzetközi helyzetet illeti, az euróövezet gazdasági fellendülése tovább folytatódhat. A jövedelmek nőhetnek, köszönhetően az Európai Központi Bank laza monetáris politikájának és a rendkívül alacsony olajáraknak. A mozgatórugó továbbra is Kína és az Amerikai Egyesült Államok lesz.