Csecsemőket támad a zika, az egykor veszélytelen vírus

Dél-Amerika kormányai nem javasolják a szülést

MH-összeállítás – 2016.01.20. 00:44 –

Egyre terjed a félelem a zika vírus miatt, amelyet még 1947-ben azonosítottak, és nevét a felfedezés helyéről, az ugandai Zika erdőről kapta.
A zika vírust szúnyogok terjesztik, emberre csípésükkel terjed át. A megfertőződtek ötödénél alakulnak ki tünetek (láz és izomfájdalom), ők általában aszpirint kapnak, sok vizet isznak és sokat pihennek, és viszonylag hamar meggyógyulnak. Eddig nem is gondolták veszélyesnek, ám kiderült, hogy a vírus veszedelmes mellékhatása súlyos születési rendellenességet okoz.

Járványszerű terjedése csak mostanában kezdődött, és egyre komolyabb fenyegetést jelent a világ több országában. Kiderült, hogy a terhes nőkre főleg az első trimeszterben jelent súlyos veszélyt, és a fertőzötteknél gyakran fordul elő vetélés, a megszületett csecsemők egy része pedig nem sokáig marad életben. Ahol mostanában járványosan terjed a zika, ott lényegesen gyakoribb a mikrokefália: az újszülöttek rendellenesen kicsi fejjel és fejletlen aggyal születnek.

Dél-Amerikában két éve fedeztek fel először megbetegedéseket, és az egy évvel ezelőtti százötvenről háromezerre nőtt az ilyen születések száma Brazíliában. A dél-amerikai országok kormányai azt javasolják a nőknek, hogy ne essenek teherbe, míg várandós nőknek nem ajánlják, hogy ezekbe az országokba utazzanak. A legfrissebb hírek szerint zika-vírussal fertőzve és az azzal összefüggésbe hozott súlyos agyi-, illetve koponyaelváltozással jött a világra egy csecsemő Hawaiin. Ez az első eset az Egyesült Államokban.