Figyelni kell a kiskapuk bezárására

Háromgyerekeseknél az elszegényedés veszélye és így a támogatás is nagyobb

Bódy Géza – 2016.01.19. 01:14 –

A kibővített otthonteremtés nem csak a három, hanem a két- vagy akár az egygyermekeseknek is kedvez. Van fedezet a büdzsében a támogatások kifizetésére – mondta lapunknak Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

otthonteremtés 20160119Novák Katalin: A kormányzat jóhiszeműen jár el, de nem lehet eltűrni a visszaéléseket (Fotó: Csudai Sándor)

Egy- vagy kétgyermekeseknek is megéri a kibővített családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylése, hiszen a kormány nem kíván senkit kirekeszteni a lakásépítésből vagy a -vásárlásból – hangsúlyozta tegnap a Kiscsaládtól nagycsaládig kedvezmény címmel rendezett sajtótájékoztatón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Megjegyezte: a három gyereket vállalóknál tudomásul kell venni, hogy nagyobb az elszegényedés esélye, több a rizikó, ezért a támogatás mértéke is kedvezőbb, mint már ismert, 10+10 millió forint. Mindettől függetlenül, tekintettel a demográfiai adatokra, az új lakás vásárlása vagy építése esetén a kétgyermekes családoknak járó állami támogatás összege 2,6 millió forintra nőtt januártól – emlékeztetett az államtitkár. Kiemelte: egyszerűsödtek az energetikai előírások is, ez is számos családon segíthet.

Novák Katalin arról is beszélt, folyamatos a csok egyszerűsítése, a kormányzat tanulmányozza a visszajelzéseket és az igényeket. Mint fogalmazott, a 10+10 kiterjesztésénél a reális igényeket vették figyelembe, most a gyakorlati tesztelés folyik. Éppen ezért beszélni kell a visszaélésekről is. Az államtitkár ezzel kapcsolatban azt mondta, a kormányzat jóhiszeműen jár el, a figyelem középpontjában a családok állnak. Ám azt nem tűrik el, hogy egyesek visszaéljenek a lehetőségekkel, ezért az ilyen eseteket szankcionálni kell, éppen ezért fokozottan figyelnek arra, hogy az összes kiskaput bezárják.

A tájékoztatón szó esett a családok adózási könnyítéséről is. Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár szerint sikerült elérni, hogy létrejöjjön a családközpontú adóztatás, és a munkával szerzett jövedelem megbecsülése. Így az adórendszer is elismeri a gyermekvállalás költségeit, a családi kedvezmény és a tizenöt százalékos szja-kulcs együttes hatására 856 milliárd forinttal marad több a lakosság zsebében 2010-hez képest.

Lapunk kérdésére, hogy milyen hatást gyakorol a csok a költségvetésre, illetve mennyire borítja fel az államháztartást, Pankucsi azt mondta, már eleve beterveztek különkiadások­ra, több mint százmilliárdos tételben, fedezetet. Ám a csok nem elviszi a pénzt, hiszen a bevételi oldalon is több helyen megjelenik a kedvező hatás. Fellendülhet az építőipar és számos más ágazat, mindez része a kormány adópolitikai reformjának.