Tovább könnyítik a csok igénylését

Közvélemény-kutatások szerint a negyven év alattiak húsz százaléka tervezi, hogy részt vesz az otthonteremtési programban

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.19. 01:12 –

Akár a mai napon az Országgyűlés elé kerülhet a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről szóló törvényjavaslat. Ezeket versenytársként állítaná a kormány a lakás-takarékszövetkezetekkel szembe – jelentette be Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Elmondta azt is, a családok otthonteremtési kedvezményének igénylését illetően további könnyítések várhatók.

Nem véletlen, hogy a kormány éppen most vágott bele nagyszabású otthonteremtési programjába: az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány ennek biztos alapot teremt – közölte tegnap Rogán Antal egy, a családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) szóló háttérbeszélgetésen. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta, kiemelt céljuk az új lakások és házak építésének serkentése, ugyanis az elmúlt években a terület jelentősen visszaesett. Rámutatott, Magyarországon tízezer lakosra 8,5 lakás épül, míg ugyanez a szám Lengyelországban 37,7, Csehországban húsz és harminc között alakul, sőt még Ukrajnában is kedvezőbb a vonatkozó statisztika, mint itthon.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy szintén ezt elősegítendő jelentette be a kormány a jelentős mértékű áfacsökkentést, magát a csokot, az építésügyi engedélyeztetési folyamatok egyszerűsítését, új elemként pedig a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek megalakítását. Az utóbbiról szóló törvényjavaslatot akár már ma vagy szerdán beterjeszthetik az Országgyűlésnek, a társaságok tényleges megalakulását pedig körülbelül áprilisra datálta. A közösségek létrehozásának célja emellett az is, hogy versenytársai legyenek a lakás-takarékszövetkezeteknek. Ezekben ugyanis körülbelül egymillió embernek van megtakarítása, s a kormány ötvenmilliárd forinttal támogatja a rendszert. Probléma azonban, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások, ezért cél, hogy akik a majdani otthonteremtési közösségekbe belépnek, tíz éven belül ingatlanhoz is jussanak, mindezt pedig az állam is támogatná. Erről parlamenti döntés március közepére várható – jelezte Rogán.

Az építésügyi szabályozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az előírások módosítása nagy felelősséget ró majd az építészszakmára, s egyúttal elképzelhető az is, hogy a terület átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz. A csokkal kapcsolatban a tárcavezető kijelentette, az igénylés feltételeit illetően várhatók további könnyítések, például a tulajdoni korlát eltörlése, illetve az ingatlan-értékhatár és az összkomfortra vonatkozó előírások enyhítése.

Végeztek a témában közvélemény-kutatásokat is, amelyekből kiderült, a negyven év alattiak nyolcvan százaléka egyetért azzal, hogy a demográ­fiai problémákat kezelni kell, s egyben elfogadja a kormány erre vonatkozó ösztönzőit. Ezenfelül a megkérdezettek húsz százaléka tervezi, hogy a jövőben igényelni fogja az otthonteremtési programot, a tíz+tíz millió forintos támogatás felvételén pedig közülük nyolc-kilenc százalék gondolkodik. Emiatt a miniszter nem tartja valószínűnek, hogy a használtlakás-piac elértéktelenedne.

Rogán Antal kijelentette, a közfoglalkoztatottak esetében a kormány azon dolgozik, hogy ők a vissza nem térintendő támogatásokat vehessék igénybe. Az otthonteremtési kedvezmény költségvetési vonzatáról szólva elmondta, számolnak azzal, hogy idén a korábbi kétszerese, nyolcezer helyett tizenhatezer új lakás épülhet, amit a büdzsé akkor is elbír, ha minden lakás vásárlója igénybe veszi valamelyik támogatási formát.


Otthonteremtés

- Egyszerűsödik az építési engedélyek kiadása
- Enyhülnek az ingatlan-értékhatárra vonatkozó előírások, megszűnik a tulajdoni korlát
- Már idén kétszeresére nőhet az új lakások száma
- A közfoglalkoztatottaknak vissza nem térítendő támogatást biztosítanának