Világhírű hazai tudósra emlékeznek

Bejczy Antal a nemzetközi űrkutatás és robotika jeles személyisége volt

Lázin Miklós András – 2016.01.19. 01:03 –

Bejczy Antal fizikus munkásságát bemutató kiállítás nyílt az Óbudai Egyetemen. A 85 évesen tavaly júliusban elhunyt tudós az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bolygókutató központjának vezető kutatója, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a St. Louis-i Washington Egyetem tanára, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyisége volt.

Bejczy Antal 20160119A NASA volt munkatársának ifjúkori iskolai bizonyítványa is látható a tárlaton (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

A fotón Bejczy Antal egykori bizonyítványa látható, s az egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában berendezett állandó tárlaton követhető nyomon a robotkarok irányításával, a robotintelligenciával és a telerobotikával foglalkozó kutató pályája. A kiállításon megtekinthetők családi dokumentumok is, valamint Bejczy kéziratai, publikációi és kitüntetései: szakmai elismerései mellett például a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje és Magyar Örökség díja, valamint az Óbudai Egyetem által adományozott díszdoktori oklevele. A központ által rendezett Nemzetközi Bejczy-napon, a fizikus születésének évfordulóján tudományos rendezvénnyel is emlékeztek a kutatóra, és először adták át a Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díjat. A felhívásra az egyetem hallgatóinak angol vagy magyar nyelvű publikációit várták, amelyek 2015-ben jelentek meg vagy kerültek elfogadásra, és témájuk kapcsolódott Bejczy Antal szakmai tevékenységéhez, az űrkutatáshoz, a robotikához, az irányításelmélethez, illetve a szabályozástechnikához. A kiírásra tíz pályázat érkezett, a zsűri Takács Bence, Dóczi Roland, Sütő Balázs és Kalló János, a Neumann János Informatikai kar mesterszakos hallgatóinak cikkét részesítették elismerésben.