Nagy Erzsébet nevét viseli egy baktérium

MH-összeállítás – 2016.01.19. 01:02 –

Magyar professzornő, Nagy Erzsébet nevét viseli a jövőben egy, a holland kutatók által azonosított új, anaerob, oxigént nem igénylő baktérium.
Az Anaerococcus nagyae névadója a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet kutatója. „Bár személyesen ismerem a holland kollégákat, semmilyen előzetes hírt nem kaptam arról, hogy rólam terveznek elnevezni egy új fajt, igazán meglepődtem és nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem” – mondta Nagy Erzsébet.

A kutató pályáján a mikrobiológiai diagnosztika számos területén dolgozott. Fő területe az anaerob baktériumok által okozott kórképek diagnosztikai lehetőségeinek megteremtése, ezen nehezen tenyészthető baktériumok kórokozó képességének és antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességének molekuláris módszerekkel történő vizsgálata. Nagy Erzsébet a SZOTE Általános Orvostudományi Karán summa cum laude minősítéssel végzett, 1993 és 2009 között az SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetének vezetője volt. Az Anaerobe tudományos folyóirat első európai főszerkesztője, több hazai és nemzetközi elismerés birtokosa. Munkásságát egyebek mellett négyszáztizenöt cikk fémjelzi.