Újabb taxisblokád sújtja Budapestet

Estére már az Uber alkalmazás azonnali betiltását követelték a demonstrálók, akik a főváros teljes lezárásával fenyegetőznek

Csibra Tibor – 2016.01.19. 00:42 –

Nem kapták meg a követelt jogorvoslatukat, és tegnap estig senkivel nem sikerült megállapodásra jutniuk azoknak a taxisofőröknek, aki tegnapi demonstrációjukkal megbénították a közlekedést Budapest jelentős részén.

taxisblokád 20160119Sárga autók mindenütt. Most nem utasra várnak (Fotó: Hegedüs Róbert)

A taxisok eredetileg a Városháza elé hirdettek meg egy tiltakozó megmozdulást délelőtt tizenegy órára, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a főváros vezetése tegyen valamit az egyre terjedő, az internetről elérhető mobilapplikáció, az Uber nevű alkalmazás ellen, amellyel a jelenleg a taxik számára megszabott, de a szabályozás előttinél magasabb árhoz képest lényegesen olcsóbban utazhatnak a felhasználók. A személyfuvarozók már többször hallatták hangjukat az Uber-ügyben, mondván, hogy a nem hivatásos autósok tönkreteszik a hagyományos taxisok megélhetését.

A demonstráció azonban tegnap nem a bejelentett módon, hanem már hajnalban elkezdődött, amikor a személyszállítók sárga autóikkal lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út több sávját, és csak egyet hagytak szabadon a többi közlekedőnek. A Deák tér környékén pillanatok alatt hatalmas káosz alakult ki. Lapzártánk idején még nem lehetett tudni, hogy a taxisok miért zárták le hajnalban a Deák tér környékét, az azonban, hogy kora hajnalban száznál is több kocsi állta el egyszerre az utat, mindenképpen komoly szervezettségre utal. Megalapozza ezt az is, hogy néhány órával a tumultuózus jelenetek kialakulása után több vidéki település taxisai is jelezték, hogy ők is hasonló útlezárásokra készülnek, amennyiben a döntéshozók nem tesznek valamit az Uber tevékenysége ellen. Tegnap estig nem érkeztek arról hírek, hogy a személyszállítók vidéken a budapesti demonstrációhoz csatlakoztak volna.

Budapesten a kora délutáni órákra a demonstráció eszkalálódott, a Bajcsy-Zsilinszky út egy részét teljesen lezárták a tiltakozók, majd a belváros más részein is szinte lehetetlenné tették a közlekedést. A demonstrálók képviselői találkoztak Tarlós István főpolgármesterrel, aki a tárgyalásukon jelezte nekik, hogy a fővárosnak nincs arra hatósági jogköre, hogy bármilyen módon korlátozza az Uber működését.

A taxisok a sikertelen egyeztetés után azt mondták, hogy újabb demonstrációkat indítanak a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, az Igazságügyi Minisztériumnál, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, az adóhatóság ferencvárosi központjánál, a Budapesti Közlekedési Központnál és az Uber budapesti központjánál. A felsorolt helyekre tartó taxisokat kora délután még rendőrkocsik vezették fel, de a tiltakozások az említett helyeken is csak újabb közlekedési káoszhoz vezettek. A fokozódó hangulatban a demonstrálók a fővárosban újabb utcákat zártak le, és korábbi ígéretük ellenére több helyen nem engedték át a mentőket, tűzoltókat és a tömegközlekedési járműveket sem.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány holnapi ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét. A demonstrálókat fogadta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki közölte, hogy a kabinet a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll. A reggel még az Uber működésének szabályozásáért demonstráló sofőrök estére az alkalmazás betiltását követelték.


Überelt az Uber

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás jelenleg hatvannyolc országban és több mint háromszáz városban érhető el, az ötlet lényege, hogy a rendszerhez csatlakozó (hivatásos vagy civil) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is az Uberen keresztül rendezik. A lehetőséget tavaly Budapesten nyolcvanezren használták, a felhasználók száma egy év alatt a nyolcszorosára emelkedett. A tegnapi taxisblokád hírére az applikáció letöltése korábban egyszer sem tapasztalt magasságokba emelkedett. A magyarországi Uber közleményében ismertette véleményét, miszerint a taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technoló­giák jelenlétét. (MH)


Felszólít a rendőrség

A tegnap kora délutánig a taxisblokád eseményeit inkább csak szemlélő, illetve a forgalomirányításban részt vevő rendőrség kora este felszólította a demonstrálókat, hogy magatartásukkal jogsértést követnek el – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunk kérdésére adott válaszában. A hatóság honlapján nyilvánosságra hozott közleményében hívta fel a taxisok figyelmét, hogy biztosítsák a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél legalább azt a forgalmi rendet, amelynél még egy-egy sáv járható volt. Lapunk úgy tudja, hogy a taxisok csak a délelőtt tizenegy órára a Városháza környékére meghirdetett tiltakozásukra tettek bejelentést, így már az említett, hajnalban kezdett forgalomkorlátozás is jogellenes volt, amit csak tetézett, hogy a sofőrök délutánra egész utcák közlekedését tették lehetetlenné. A demonstrálók tegnap este már azt ígérték, hogy akciójukat addig folytatják, amíg az Ubert be nem tiltják a döntéshozók. Más rendészeti forrásból arról értesültünk, hogy a rendőrségnek nemcsak joga, hanem kötelessége is a közrendet, infrastruktúrát súlyosan korlátozó helyzet megszüntetése, amelybe a taxisok autóinak elszállítása is beletartozhat.


Lapzárta

- Budapest több pontján enyhítettek késő estére a blokádon a demonstráló taxisok, és egy-egy sávon már nemcsak a mentőket, tűzoltókat és a tömegközlekedés járműveit, hanem a civil autósokat is átengedték. A Károly körút estére mindkét irányban járhatóvá vált.

- A Magyar Taxisok Szakszervezetének este kiadott közleménye szerint az Uber nem jogszerűen működik. A fuvarozók véleménye szerint míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak kifogástalan műszaki állapotú autókkal szállítanak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi, a műszaki állapotukról nem kell számot adni. A taxisofőröknek kötelezően részt kell venniük pályaalkalmassági vizsgálaton is, de az Uber-rendszer résztvevőinek egészségi, mentális állapotát nem ellenőrzik.

- Esti bejelentésük szerint a taxisok ma reggel nyolc óráig folytatják demonstrációjukat, de a közlemény ellentétes azzal, amelyben korábban azzal fenyegetőztek, hogy az Uber betiltásáig folytatják tiltakozásukat. Kérdéses egyelőre az is, hogy a rendőrség tesz-e lépéseket, és ha igen, akkor milyeneket, hogy helyreállítsa a rendet Budapesten.

- A taxisok hangadói tegnap már igyekeztek megkerülni annak kérdését, hogy a jelenleg rájuk kötelező rendelet megszületésében tevékeny részt vállalt a lobbijuk. Így lépett életbe például az egységes fuvardíj mellett a megemelt alapdíj is, ami az egyik fő hátrányuk a konkurenciával szemben.

- Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint a tegnap történtek elkerülésére mielőbb szükség van az internetes megosztáson alapuló gazdasági tevékenységek általános szabályozására.