Jogi nonszensz a követelés

Nem lehet betiltani egy törvényes alkalmazást

Csibra Tibor – 2016.01.19. 00:41 –

A valóságtól elrugaszkodottnak tartják a taxisok követeléseit a tegnap kezdődött blokád eseményeivel kapcsolatban a lapunk által megkérdezett jogászok.

A fuvarosok követelik, hogy a döntéshozók tiltsanak be egy egyébként törvényes módon létrehozott és üzemeltetett informatikai alkalmazást, egy ilyen korlátozó lépés komolyan veszélyeztethetné a demokratikus jogrendszert a szakemberek szerint. Ugyancsak nonszensz, hogy a taxisok a mobilszolgáltatóknál is el akarják érni az Uber használatának letiltását, ami olyan lenne, mintha a szolgáltató előírná ügyfeleinek, hogy mely web­oldalakat látogathatják, és melyeket nem. A jogászok szerint valóban szükség van megnyugtató szabályozásra az Uber ügyében, de néhány szakma képviselőinek akkor is tudomásul kell venniük, hogy a mai információs társadalomban a szolgáltatásaikra vonatkozó igény megváltozhat, átalakulhat, bizonyos esetekben újabb, korábban nem tapasztalható konkurenciával kell felvenniük a versenyt a piacon, s ilyen a taxisok munkája is.


Megkérdeztük
Milyen érdekérvényesítés ez?

Földi László biztonságpolitikai szakértő. A taxisok egy csoportjának önkényes,
a demokráciában elfogadott érdekérvényesítés szabályait felrúgó hétfői megmozdulása és az 1991-es taxisblokád közé nem tennék párhuzamot – mondta lapunk kérdésére Földi László biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve, a taxisblokádnak egyértelműen az ellenzék által támogatott politikai erőtere volt, most viszont ilyen információk nincsenek. „Én sokkal inkább az illegális migrációt állítanám ezzel párhuzamba, ugyanis ha a migránsoknak – sokat hangoztatott emberi jogaik miatt – szabad következmények nélkül megsérteni egy-egy ország törvényeit, akkor belföldön is érdemes lehet azzal próbálkozni, hogy direkt módon felrúgom a demokrácia és a kapitalizmus törvényeit” – mondta Földi László. Szerinte ez előbb-utóbb, ahogyan a migráció is Európában, anarchiához vezet. „Úgy gondolom, hogy a mostani önkényes taxismegmozdulás összeegyeztethetetlen a jogállamisággal, olyan pressziógyakorlás, amely sérti a jogrendet, a közlekedés ellehetetlenítésével a csendes többség érdekeit, olyan eszköz, amely alkalmas a demokrácia szétrohasztására. Ilyen esetekben, ha a kormány enged, s beavatkozik a piac szabadságába, megsérti a kapitalizmus alapelvét, a vállalkozás szabadságához fűződő jogot, ez esetben az ellenzék emiatt fogja politikai értelemben támadni” – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. „Ha a kormányzat hagyja, hogy egyes csoportok az érdekérvényesítésnek olyan törvénytelen módját gyakorolják, amelyekkel el lehet állni az utakat, meg lehet bénítani a várost, a rendőrök pedig csak szemlélik a történteket, mert beavatkozás esetén a liberális értelmiség még diktatúrázni kezd, akkor az lesz a baj, a jogállam ezért rohad szét, s az ellenzék majd azt kéri számon” – fejtette ki. (BK)