Elfogták a párizsi merényletek egyik gyanúsítottját

Marokkói származású belga állampolgárt vettek őrizetbe a hatóságok

MH/MTI – 2016.01.18. 16:32 –

Őrizetbe vettek egy marokkói származású belga állampolgárt hétfőn a marokkói hatóságok a november közepén Párizsban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben.

A rabati kormány tájékoztatása szerint a gyanúsított közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal. Az őrizetbe vett nevét nem, csak nevének arab kezdőbetűit tette közzé a marokkói külügyminisztérium, amely azt is tudatta: az elfogott belga állampolgár korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra front oldalán harcolt Szíriában, majd az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott.

A minisztérium tájékoztatása szerint a százharminc ember életét kioltó párizsi terrortámadással összefüggésbe hozott, Dzs. A. monogramú gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában.

„Az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába” - derül ki a rabati belügyminisztérium közleményéből.

A tárca azt is tudatta, hogy a gyanúsított kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.