Segélyszállítmányt készít elő Ukrajnának a Karitatív Tanács

Pénteken és szombaton várják a lakosság pénzadományait

MH/MTI – 2016.01.18. 16:09 –

A Karitatív Tanács humanitárius segélyszállítmányt készít elő a kárpátaljai magyarság és Ukrajna számára, ahhoz pénteken és szombaton várják a lakosság pénzadományait a CBA, a Tesco, a Lidl és a Spar áruházaiban - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Budapesten. 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházában megtartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós hangsúlyozta: az ökumenikus imahéthez kapcsolódó gyűjtés célja, hogy tartós élelmiszert, tisztítószert, gyógyászati segédeszközöket juttassanak el Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra.
A gyűjtésben részt vevő több mint kétszáz üzletben a Karitatív Tanács tagszervezeteinek munkatársai és önkéntesei fogadják a pénzadományokat. Az üzletek listája megtalálható a tanács honlapján, a karitativtanacs.kormany.hu oldalon - tette hozzá az államtitkár.
Soltész Miklós kitért arra is, hogy az akcióban részt vesznek a Karitatív Tanács tagszervezetei - Katolikus Karitász, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat -, valamint a hozzájuk csatlakozó Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség segélyszervezete. Hozzátette: ezek a szervezetek a lakosság támogatásán túl január 24-ig, az ökumenikus imahét végéig várják gyártók, forgalmazók tartós élelmiszer, tisztítószer és gyógyászati segédeszköz felajánlásait.
Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke hangsúlyozta: a Karitatív Tanács tavalyi ukrajnai segítségnyújtása megmutatta, hogy "ez egy járható út". "Láttuk, hogy az így elküldött, sok kamionnyi segítség akár életeket is mentett" - mondta.
Túl sok a rossz hírt manapság, legyen jó hír az összefogás, a nagylelkűség, az odafigyelés mások gondjára, "annak a szeretetnek a megélése, amelyre Krisztus hív és kötelez" - kérte Spányi Antal.
Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke elmondta: az ökumenikus imahéten minden alkalmat megragadnak majd, hogy kérjék a Krisztus-hívők segítségét Ukrajna számára. 
A református püspök szólt arról is, hogy a 130 ezer kárpátaljai magyar jó része református, és "példaszerű, ahogy 110 gyülekezetükben helytállnak, és a többieket is maradásra biztatják, remélve, hogy van jövője az ottani életnek". 
Mihajlo Junger, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője megköszönte Magyarországnak a mostani és a tavalyi, hárommillió dollárnyi segítséget. Fontosnak nevezte a keleti és nyugati keresztények összefogását, és jelképesnek, hogy az akció egy időben van a keleti keresztények vízkeresztjével, vagyis Jézus megjelenésének ünnepével.