Hamarosan ítélnek utalványügyben

Évről évre több milliárd forint jut szociális célra az Erzsébet Programból

Kacsoh Dániel – 2016.01.18. 03:48 –

Februárban eldőlhet az Erzsébet Program, illetve a Szép-kártyák sorsa, miután az Európai Bíróság ekkor hirdet ítéletet az előző Orbán-kormány által bevezetett módosításokról – értesült lapunk. A változások kárvallottjainak számító francia cégek által a washingtoni választott bíróságnál kezdeményezett kártérítési eljárások továbbra is folyamatban vannak.

Az Európai Bíróság február 23-ra tűzte ki az ítélethirdetés időpontját a Szép-kártyák, illetve az Erzsébet Program ügyében – derül ki Trócsányi László igazságügyi miniszternek a szocialista Lukács Zoltán parlamenti kérdésére adott írásbeli válaszából. Az eljárást korábban még az Európai Bizottság kezdeményezte, mondván, az étkezési jegyekre, szabadidő- és üdülési utalványokra vonatkozó magyar szabályozás sérti a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elvét. Szerintük „az új szabályozás monopóliumot biztosít a hideg- és melegétkezési utalványok piacán egy közalapítvány számára, emellett rendkívül szigorúan szabályozza a béren kívüli juttatásnak minősülő melegétkezési, üdülési és szabadidő-utalványok kibocsátását, amelyek már csak elektronikus formában adhatók ki”.

A bizottság lényegében sajnálatát fejezte ki az étkezési utalványok piacán már évek óta ténykedő szereplők kizárása miatt. A kijelölt főtanácsnok pedig még az eljárás során jelezte, egyes kérdésekben az EB-beadvány elutasítását, viszont több kérdésben a bizottsági álláspont hegybenhagyását javasolja. Hogy érvelését elfogadják-e a bírák, az azonban csak február végén derül ki.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a „kizárást elszenvedő”, zömmel francia cégek, így a Sodexo, az Edenred és a Le Cheque Déjeuner, nem elégedtek meg a luxembourgi bíróságon lényegében értük kezdeményezett eljárással, hanem a Világbank mellett működő, washingtoni választott bírósághoz fordultak. A nemzetközi fórum jellemzően egyes cégek és az őket korlátozó államok pereskedésének a színtere. Érdemes megjegyezni, hogy itt próbálkoztak korábban a Gyurcsány-féle sukorói kaszinóprojekt befektetői is – sikertelenül.

Korábban a Fidesz, illetve a kormányzat is hitet tett amellett, hogy minden fórumon megvédeni az Erzsébet Programot, mondván, ez a társadalmi szolidaritás egyik legsikeresebb programja Európában. Írásbeli válaszában Trócsányi több részletet is elárult ezzel kapcsolatosan. Közlése szerint, míg 2012-ben kétmilliárd-háromszáztizenkétmillió, 2013-ban négymilliárd-százmillió, addig 2014-ben már hárommilliárd-ötszázhuszonhárommillió forint jutott a programból szociális célra. A tavalyi évről még nincs adat. A miniszter beszámolt arról is, a Szép-kártya kibocsátásra jogosult intézmények, így az OTP Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt., az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt kiszolgáló Zrt., valamint a KandH Csoportszolgáltató Kft. ellenőrzését célzó 2011-es vizsgálat nem tárt fel jogsértő körülményt. Tehát valamennyi intézmény megfelelt a tevékenység megkezdése kapcsán előírt jogszabályi feltételeknek.

A következő ellenőrzésre 2013-ban került sor, majd 2015-ben, a negyedik negyedévben. Utóbbi eljárás még folyamatban van, és a normatív szabályok megtartására irányul. Ezeket az ellenőrzéseket minden esetben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végzi.