Rogán Antal: A terrorizmus velünk élő problémává vált

„Berlin liberálisan kezelte a bevándorlási politikát, ennek következménye a kölni eset”

Baranya Róbert – 2016.01.17. 19:20 –

Minden eszközt meg kell kapnia a kormánynak a terrorizmus elleni védekezéshez, aki pedig ezt nem támogatja, az a magyar emberek biztonságát veszélyezteti – mondta az Echo Tv-ben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán 20151223

A migrációval összefüggő terrorveszélyről és az ezzel kapcsolatban tervezett alaptörvény-módosításról beszélt az Echo TV Heti Mérleg című műsorában vasárnap este Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán szerint a terrorizmus egy velünk élő problémává vált, a migránsokkal pedig számos terrorista vagy terrorista gyanús személy érkezett Európába, akik bárhol felbukkanhatnak az Unión belül. Ezért a kormánynak minden eszközt meg kell kapnia, ami a terrorizmus elleni védekezéshez szükséges – szögezte le. Rogán hangsúlyozta, hogy a legtöbb európai országban vagy az USA-ban teljesen természetes, hogy a hadsereg erőforrásait is felhasználhatják erre a célra. Magyarországon azonban erre jelenleg nincs lehetőség – tette hozzá a miniszter.

Az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítás értelmében a honvédség önmagában is beavatkozhat, nem csak a rendőrséggel együtt, nem csak a határok védelmében, hanem az ország bármely pontján – magyarázta Rogán. Emellett a kormánynak lehetősége nyílna arra, hogy valóban hatékony intézkedéseket hozzon, még mielőtt bármilyen veszélyhelyzet beállna. Rogán szerint aki nem támogatja a módosítást, az a magyar emberek biztonságát veszélyezteti.

Semmi mást nem kérünk, mint ami a többi európai ország kormányának rendelkezésére áll – szögezte le. A miniszter ezzel kapcsolatban különösen felháborítóak tartja, hogy épp a DK támadja leghangosabban a módosítást, miközben Gyurcsány Ferenc kormánya a 2006-os választások előtt minden eszközzel igyekezett terrorveszélyre hivatkozva megakadályozni, hogy politikai pártok nagygyűléseket szervezzenek. Mindezt konkrét veszély és felhatalmazás nélkül tették.

Rogán szerint az, hogy az MSZP el sem ment az ötpárti egyeztetésre, azt mutatja, hogy már a saját árnyékuktól is félnek, ami nevetséges.

A miniszter nem számít a kölnihez hasonló eseményekre, hiszen Magyarország a határzárral jól kezelte a migránskérdést. A kölni eset annak a következménye, hogy a Németország liberálisan kezelte a bevándorlási politikát és ellenőrizetlenül beengedett több mint egymillió embert, akiknek többsége fiatal férfi – mondta a miniszter.

Rogán a családok otthonteremtését segítő, most bevezetett CSOK rendszer kapcsán hangsúlyozta, hogy a 2015-ben elfogadott költségvetésnek rengeteg olyan eleme van, amely könnyíti az emberek életét, így az szja és az áfa csökkentés, vagy a családok adókedvezményének növelése. A kormány már minden nagyobb bankkal leszerződött ahol lehet igényelni a támogatást, ezek névsorát a héten teszik közzé. Szerinte az érintett magyar családok 90 százaléka megfelel a feltételeken.