Belehalt a gyógyszerkísérletbe

A többi alany állapota stabil

MH/MTI – 2016.01.17. 19:15 –

Meghalt vasárnap annak a "súlyos balesettel" végződött francia gyógyszertesztnek egyik résztvevője, aki három nappal ezelőtt agyhalott lett - közölte a nyugat-franciaországi Rennes egyetemi kórháza, ahol a pácienst kezelték a kísérlet öt másik önkéntes résztvevőjével.

Az ő állapotuk továbbra is stabil.

Az öt betegből négyen „különböző súlyosságú neurológiai zavarokkal” küzdenek, közülük három esetében fennáll annak a veszélye, hogy „visszafordíthatatlan” károsodást szenvedtek. Az ötödiknél nem jelentkeztek tünetek, őt megfigyelés alatt tartják a kórházban.

A tragédia csütörtökön történt, a szerencsétlenül járt kísérleti alanyok huszonnyolc és negyvennyolc év közötti férfiak. A molekula különböző dózisú tesztelésén kilencven önkéntes vett részt, a nyolcvannégy másik embernek semmi baja - közölte Francois Peaucelle, a tesztelést végző francia laboratórium, a Biotrial igazgatója.

A portugál Bial cég által kifejlesztett gyógyszer a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis amikor a hatóanyagot - a sikeres állatkísérletek elvégzését követően - egészséges önkénteseken tesztelik közvetlen orvosi felügyelet alatt. Ebben a fázisban a hatóanyagot általában nagyon alacsony dózisban kapják a kísérleti alanyok, jóval kisebb mennyiségben, mint ami később a gyógyszerbe kerül.

A Franciaországban precedens nélküli ügyben a párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett sebesülés gyanújával indított eljárást, és az egészségügyi tárca is vizsgálatot rendelt el a tesztelés körülményeinek, eszközeinek és megszervezésének tisztázására.

A francia egészségügyi miniszter korábban azt közölte, hogy a tesztelt gyógyszer elsősorban szorongás és hangulatzavarok kezelésre szolgál. A molekulát előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték.