Először lett női elnöke Tajvannak

Csaj Ing-vent az ellenzék jelölte

MH/MTI – 2016.01.16. 12:31 –

A legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje lett a tajvani elnökválasztás befutója, az 59 éves Csaj Ing-ven elsöprő győzelmet aratott a hongkongi sajtó által máris történelminek nevezett választáson.

csajingwen576Helyi idő szerint este fél hétkor, csaknem 6 millió szavazat megszámlálása után, Csaj 3 millió 200 ezer vokssal vezetett fő riválisa, a Kuomintang párti Eric Csuval szemben. A harmadik jelölt az Első a Nép Párttól, James Szung megközelítően 930 ezer szavazatot gyűjtött. A 23 milliós Tajvanon több mint 18 millió választópolgár van.

A helyszíni jelentések szerint a DPP tábora örömünnepként, tombolva fogadta a hírt, míg a Kuomintangnál szomorú csendben, helyenként sírva vették tudomásul a végleges eredményt előre vetítő számok jelentését.

A számokból ítélve a DPP a törvényhozásban is tarolt, jelöltjei a "zöld tábor" bázisának nagy részét jelentő déli területeken minden helyet elvittek, de északon is fölényt mutatnak.

Már az urnazárást követően az előzetes felméréseket igazolva látó megfigyelők arról beszélnek, hogy Csaj Ing-ven a DPP női politikusa és elnökjelöltje lett a befutó, amit elsősorban az eddig nyolc éven át kormányzó Kuomintang-kormány korábbi gyenge teljesítményének, elsősorban nem túl eredményes gazdaságirányításának kritikájaként értékelnek.

Az Egyesült Államok, amelynek nincs diplomáciai kapcsolata Tajvannal, de szoros, történelmi szálak kötik hozzá, máris gratulált Csaj Ing-ven választási győzelméhez, egyben méltatta elődjét, amiért javította kapcsolatait a kínai szárazfölddel.

"Várjuk, hogy együtt dolgozzunk az új elnökkel és Tajvan valamennyi pártjának vezetőivel" - fogalmazott John Kirby,  az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hangsúlyozva, hogy országa "szorosabbra kívánja fűzni nem hivatalos kapcsolatát" Tajvannal. Kifejezte reményét is, hogy a távozó Ma Jing-csiu hivatala és az új adminisztráció "konstruktív módon biztosítják a zökkenőmentes átmenetet, továbbra is a béke és a stabilitás előmozdításán munkálkodnak".