Májusig még nyomoznak SZDSZ-ügyben

Az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

Baranya Róbert – 2016.01.16. 01:26 –

Újabb négy hónappal, május 13-ig meghosszabbította az SZDSZ kölcsönszerződései ügyében indult nyomozást a Fővárosi Főügyészség – tájékoztatta lapunkat Bagoly Bettina, az ügyészség szóvivője. Hozzátette, az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

Úgy tudjuk, az ügyészség most a szakértői vélemények beszerzését végzi az ügyben. Ahogyan lapunk korábban már beszámolt róla, az eredeti nyomozást egyszer már lezárták, de tavaly tavasszal a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az erről szóló határozatot hivatalból hatályon kívül helyezte, és a nyomozás folytatását rendelte el. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy a tényállást nem derítették fel teljeskörűen, így a nyomozás megszüntetésére idő előtt és megalapozatlanul került sor.

A már megszűnt SZDSZ ellen a jobbikos országgyűlési képviselő, Szilágyi György tett feljelentést még 2014 elején, azzal az indokkal, hogy a liberális párt 2008-ban és 2009-ben szerződést kötött a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB), és huszonhat ingatlant vásárolt, viszont az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a párt több törvénytelenséget is elkövetett. Lapunk korábban megírta, hogy a párt több mint félmilliárd forint tartozást hagyott maga után, miután nem fizette vissza a MFB 415 millió forintos kölcsönét. Tartozása 2010 végén 770 millió forint volt. Az 1988-ban alakult liberális párt – amely többször is a kormánykoalíció tagja volt – megszűnését egyébként 2014 szeptemberében mondta ki jogerősen a Fővárosi Törvényszék.