Elmérgesedett szóváltások

Kiosztotta a svéd minisztert Benjamin Netanjahu

Tóth Loretta – 2016.01.16. 01:18 –

Tovább gyűrűzik a diplomáciai nyilatkozatháború Izrael és Svédország között: ezúttal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bírálta Margot Wallström svéd külügyminisztert, aki szerint a zsidó állam jogi eljárás nélkül öli meg a palesztin merénylőket.
Abszurdnak, igazságtalannak, etikátlannak és ostobának nevezte az izraeli kormányfő és egyben külügyminiszter a svéd diplomácia vezetőjének kijelentéseit Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájáról vonatkozóan. Benjamin Netanjahu csütörtök este, a külföldi tudósítóknak rendezett sajtótájékoztatóján azt válaszolta egy újságírói kérdésre: „Az emberek megvédik magukat a késekkel felfegyverzett támadókkal szemben, akik halálra akarják szúrni őket. Lelövik a késelőt, és ez törvénytelen gyilkosság? Akkor a San Bernardinóban történtek miért nem számítanak gyilkosságnak? És a minap Párizsban is agyonlőttek egy késes támadót. Ezek is törvénytelen gyilkosságok? A svéd külügyminiszter azt sugallja, hogy vizsgálatot folytattak a Párizsban vagy Amerikában történtek ügyében? Ez teljességgel téves álláspont, amely abszurd módon megkülönbözteti Izraelt.”

Ezt megelőzően, az izraeli külügyminisztérium persona non grata-nak nyilvánította Wallströmot a zsidó államban, ez ugyanakkor a többi svéd diplomatára nem vonatkozik. Szerdán a svéd nagykövetet is bekérette a külügyminisztérium, hangoztatva, hogy Jeruzsálemet „feldühítette” a kijelentés, miszerint „hitelesen” ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.

A svéd külügyminiszter nem most került először szóváltásba az izraeli diplomáciával: a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után Margot Wallström az izraeli–palesztin konfliktust azonosította az egyik legfőbb tényezőként, amiért olyan sok muszlim radikalizálódik a Közel-Keleten. A szociáldemokrata politikus szerint ugyanis a több évtizedes frusztrációnak kitett palesztinok lényegében csak a kilátástalanság és az erőszak között választhatnak.