Donald Trump megnyerte a republikánus szavazókat

Máté T. Gyula – 2016.01.16. 01:17 –

Agresszív, politikailag inkorrekt, szexista és nem foglalkozik az ellenérvekkel, ha azok tényeken alapulnak is – Donald Trump a hatodik republikánus elnökjelölti vitán is korábbi önmagát hozta.
A jelek szerint sikeresen, a legfrissebb felmérések szerint a milliárdost a konzervatív szavazók bő harmada akarja elnöknek. Második 20 százalékkal Ted Cruz texasi, harmadik Marco Rubio floridai szenátor 13 százalékkal. A Bush-klán jelöltje, Jeb „sehol”.

Ennek megfelelően a vita is elsősorban Trump és Cruz között zajlott. Trump ugyanis azt állította, hogy Cruz nem is lehetne elnök, mert az alkotmány szerint csakis az Egyesült Államokban született állampolgár választható meg az ország elnökévé, Cruz pedig – bár amerikai édesanyától, de – a kanadai Calgary városában látta meg a napvilágot. Cruz visszavágása: John McCain sem indulhatott volna pár évvel ezelőtt, hiszen ő Panamában született, ahol az édesapja a csatornaövezetben teljesített szolgálatot. Többen Trump szemére hányták muszlim- és bevándorlóellenes kijelentéseit, mire a mágnás azzal válaszolt: a menekültek igazi arcát nem az a kutató jelenti, aki Obama elnök feleségének vendégeként részt vett az évértékelő beszéden. „Hol vannak a menekültek között a nők, a gyermekek? Én azt látom, hogy életerős férfiak jönnek” – fogalmazott Trump, aki szerint le kellene állítani a szíriai menekültek befogadását, mert „trójai falovak”.