Saját maga áldozata lehet Angela Merkel

Már ötvenezernél is több menedékkérő érkezett az idén Németországba

Kristály Lehel – 2016.01.16. 01:16 –

Meggyengült a pozíciója Angela Merkel német szövetségi kancellárnak a menekültek által az év elején elkövetetett erőszakos cselekedetek óta. A németek többsége már elutasítja Berlin migrációs politikáját.

Merkel 20160116Amikor még derűs volt az élet: szelfiző migránsok Merkellel (Fotó: Reuters - Fabrizio Bensch)

Megváltozott a közhangulat Németországban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta, a lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent – mutatta ki pénteken ismertetett felmérésében a ZDF országos közszolgálati televízió.

A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodóké.

Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett. Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány.

Nem gyűjtik ugyanakkor tovább az aláírást a kancellár menekültpolitikája ellen a a CDU/CSU-frakcióban. Elsőként - még csütörtök este - az RTL német kereskedelmi televízió híradója jelentette, hogy miután nem látnak esélyt a kezdeményezés sikerére, abbahagyták a hét elején kezdett aláírásgyűjtést. A frakció többsége továbbra is kitart a kancellár mellett, legalábbis a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt - tartandó helyi törvényhozási választásig - értesült az RTL.

Időközben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsülését (Ecofin) követően, pénteken bejelentette: a török menekülttáborok finanszírozására megítélt eurómilliárdok csak lassan hozzák meg a várt eredményeket, ezzel egy időben Európa külső határainak védelmére is többet kell áldozni. Hangsúlyozta, az uniós országoknak több pénzt kell adniuk az Európai Unió szomszédságában fekvő országoknak, főleg Törökországnak.

Pénteken két ember kivételével mind visszatérnek Bajorországba azok a szíriai menekültek, akiket előző nap egy bajor önkormányzati vezető, a kormány menekültpolitikája elleni tiltakozásul, a kancellári hivatal elé szállított. A csoport tagjai ugyanis „végtelenül csalódottak”, mert nem vidéken, hanem nagyvárosban akarnak élni, és arra számítottak, hogy „Merkel kancellár segít nekik” – mondta a Szabad Választók nevű jobboldali párt politikusa.

Német hírportálok szerint az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Bornheim uszodájába azért nem léphetnek be felnőtt férfi menedékkérők, mert molesztálásokra panaszkodnak nő vendégek és a személyzet.

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag csütörtökön elfogadta az úgynevezett menedékkérő-igazolvány bevezetéséről szóló törvényt. A kormány a menekültügyi rendszer hatékonyságának jelentős javulását és a nemzetbiztonság erősödését reméli az újítástól. Németországba már ötvenezernél is több menedékkérő érkezett az idén a Bild tegnapi beszámolója szerint.