Összedolgozott a két ország alvilága

Heteken belül visszaadja hazánknak Szlovákia az alvilág vélt bérgyilkosát, Jozef Rohác számláján egy újabb merénylet szerepel

Csibra Tibor – 2016.01.16. 00:53 –

Ideiglenesen adta ki hazánk Szlovákiának Jozef Rohácot. Az itthon eddig hat gyilkossággal megvádolt férfit hazájában is egyre több alvilági leszámolással hozzák összefüggésbe.
Egy gyilkossági ügy terheltjeként, ideiglenesen adta ki szerdán Magyarország Szlovákiának a nálunk a kilencvenes években elkövetett több alvilági leszámolással összefüggésbe hozott Jozef Rohácot. A férfit igazságügyi szakértői vizsgálat elvégzésére szállították hazájába – tájékoztatta lapunkat Póta Péter, a kiadatásról döntő Fővárosi Törvényszék szóvivője. Elmondta, a testület a besztercebányai bíróság kérését teljesítette, a szlovák társzerv pedig garanciát vállalt arra, hogy a kiadatás ideje alatt Rohácot – a magyarországihoz hasonlóan – szigorú őrizet alatt tartják fogva. Szabadlábra helyezése szóba sem kerülhet, ezen kívül Szlovákia kötelezettséget vállalt arra, hogy a vádlottat február 22-ig visszaadja Magyarországnak.

Jozef Rohácot itthon Fenyő János médiamágnás 1998-as meggyilkolásával, a szintén abban az évben elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással, valamint a Cinóberként ismert néhai lányfuttató, Domák Ferenc 1996-os agyonlövésével vádolják. Lapunk információi szerint a sornak itt nincs vége, a nyomozók újra vizsgálják, hogy Rohácnak lehetett-e köze Seres Zoltán nagyvállalkozó 1999-es meggyilkolásához – a tettesek még mindig ismeretlenek. Amennyiben Rohác érintettsége igazolható, a terheltet már másodszor gyanúsíthatják meg a Seres-ügyben. A sértett autóját tizenkilenc éve pokolgéppel akarták felrobbantani, de a szerkezet csődöt mondott. Az ügyben tíz év múlva vádolták meg Rohácot, de az ellene felhozott bizonyítékokat korábban annyira hanyag módon kezelték, hogy azokat nem lehetett értékelni, a vádlott pedig épp annyi büntetést kapott, amennyit már leült előzetesben.

Értesüléseink szerint Jozef Rohác ellen már legalább annyi életellenes ügyben indult vizsgálat Szlovákiában, mint Magyarországon. Az itthon sokáig eredménytelen, a kilencvenes évek leszámolásaival foglalkozó nyomozások újraindításakor a felvidéki hatóságok is leporolták az ottani aktákat. Az eddig kirajzolódó kép szerint a hazai és a szlovák alvilág között számos esetben szoros átfedés volt, ráadásul a felvidéki bűnbandákba nagy számban épültek be a korábbi kommunista titkosszolgálat emberei. Rohácot jelenleg mindkét országban a húsz évvel ezelőtti alvilág bérgyilkosaként tartják számon, és már olyan ügyekkel is összefüggésbe hozták, mint a tizenhat éve elkövetett, tíz halálos áldozatot követelő dunaszerdahelyi leszámolás.

A szerdai kiadatás egyik oka, Jozef Hamala holttestének egy Brno melletti erdőben történt megtalálása lehet. Többek szerint maga Rohác lőtte agyon volt barátját, aki a vád szerint részt vett a Fenyő-gyilkosságban és az Aranykéz utcai robbantásban is.