Már indokolt lehet a Ptk. módosítása

Vékás Lajos szerint a kódexet azok a banki érdekcsoportok akarják átírni, amelyek korábban elfogadták az új zálogjogi rendszert

Baranya Róbert – 2016.01.15. 01:33 –

Bár a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) stabilitása alapvető szempont, egy törvényt mindig lehet módosítani, főleg, ha egyes elemei kapcsán problémák merülnek fel az alkalmazásban – mondta lapunknak Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke, reagálva Vékás Lajos professzor nyílt levelére.

bíróság 20160115Bírói döntés. Valóban szükségesek a jogszabályi változások? (Fotó: MH)

Nyílt levélben fordult hétfőn Trócsányi László igazságügyi miniszterhez Vékás Lajos, az új Ptk. előkészítését vezető jogászprofesszor. Vékás megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Magyar Jogász Egylet hétfőn a Ptk. módosításáról tart vitaülést, amelyet a meghívó szerint „az eltelt időszak alatt a magyar gazdaságban bekövetkezett változások, közelebbről a hazai jelzáloglevél-piac, valamint banki refinanszírozási piac élénkítésének irányába ható törekvések” indokolnak. Vékás szerint ezek azonban homályos indokok, illetve partikuláris érdekek. A professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy az évtizedes szakmai előkészítés után elfogadott kódex még két éve sincs hatályban. A változtatási igényt ráadásul azok a banki érdekcsoportok jelentették be, amelyek a törvény elfogadásához vezető szakmai egyeztetések során kijelentették, hogy számukra elfogadható a Ptk. új zálogjogi rendszere – írta Vékás Lajos. Most mégis azt az önálló zálogjogot kívánják visszahozni, amelyről már „szülőhazájában”, Németországban is bebizonyosodott, hogy súlyos visszaélések forrása – folytatja a professzor. Vékás a Ptk. teljes zálogjogi fejezetének felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot „életveszélyesnek” tartja. Szerinte ez olyan súlyosan hibás lépés lenne, amely a rendkívül káros, kapkodó törvényhozási gyakorlatot immár egy magánjogi kódex esetében is alkalmazni kívánja, és megfeledkezik a jogállamiság egyik alapvető attribútumáról: a jogbiztonság követelményéről.

A minisztérium nem reagált a levélre, Sárközy Tamás, a vitát szervező Magyar Jogász Egylet elnöke ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szaktárcával való együttműködésük alapján folyamatosan tartanak vitákat a jelentősebb jogszabályokról, a hétfői eseményre pedig óriási az érdeklődés. Sárközy igazat ad Vékásnak abban, hogy a Ptk. stabilitása alapvető követelmény, ugyanakkor hangsúlyozta, ennek megtartásával is lehet módosítani egy jogszabályt. Emlékeztetett arra, hogy az új polgári kódexet a hatályba lépés óta már ötvenkét alkalommal módosították.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelzálogjog mellett más fontos témák is szerepelnek majd, a törvénynek pedig már most vannak olyan elemei, amelyek esetében a tapasztalatok alapján felmerülhet a módosítás szükségessége. Ezzel együtt ez csak egy vitaülés, amelyen nem döntenek semmiről – emelte ki az egylet elnöke.