Könnyebb lesz az út a közfoglalkoztatásból a munkaerőpiacra

A kormány célja megtörni a nyomor ördögi körét”

Korompay Csilla – 2016.01.15. 01:32 –

Nagyvállalatok vezetőiből alakított tanácsadó testületet a kormány. A fórum segít összeállítani a 2014 és 2020 közötti uniós időszak felzárkózást segítő programjait.
Az emberi erőforrások minisztere szerint a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak, illetve a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartoznak. Balog Zoltán erről a felzárkózást szolgáló tanácsadó testület alakuló ülésén beszélt a parlamentben. A Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum ötven nagyvállalat részvételével alakult meg. A fórummal a kormány célja, hogy a vállalatok javaslatokat fogalmazzanak meg a 2014 és 2020 közötti uniós időszakban kiírandó, a felzárkózást segítő programok szakmai tartalmára.

A miniszter az MTI tudósítása szerint azt mondta, ha a vállalatok szociális felelősségvállalási programjai és a kormány felzárkózási stratégiája között összhang van, az javíthatja a cégek versenyképességét is. Balog Zoltán szerint mára a közfoglalkoztatás olyan vonzóvá vált bizonyos területeken, hogy elvonja az alacsonyabb képzettségű munkaerőt a vállalkozások világából. Ezért olyan programokat dolgoznak ki, amelyek célja, hogy a közfoglalkoztatásból megnyissák az utat a szabad munkaerőpiac világába. A kormány a vállalatoknak olyan feltételeket kíván teremteni, hogy érdemes legyen alacsonyabb képzettségű, hátrányos helyzetű embereknek munkát adniuk.

Magyarországon huszonöt éve nem volt olyan magas a foglalkoztatottak száma, mint ma, és a munkanélküliségi ráta is tizenegy éves mélyponton van – emlékeztetett a miniszter. Hozzáfűzte, a kormánynak számos, a felzárkózást segítő, munkaképességet javító programja van, ezeket szeretnék összekapcsolni a vállalatok projektjeivel. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt hangoztatta, számítanak a vállalatok gazdaságpolitikai javaslataira és társadalompolitikai meglátásaira is, a kormány célja, hogy megtörje a hátrányos helyzetű emberek életében a nyomor generációkon átöröklődő ördögi körét.